Украинският президент Володимир Зеленски призова за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система, предаде Асошиейтед прес.

Зеленски участва в Германия в конференция за възстановяването на Украйна от разрушенията от водената от Русия война. Тази седмица на украинския президент му предстои среща със страните от Г-7 в Италия и участие на мирната конференция за Украйна в Швейцария. Зеленски също поднови призивите си за помощ в отблъскване на руските ракетни нападения.

Във форума участва и служебният премиер Димитър Главчев.

Зеленски се срещна и с федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, с когото обсъдиха ситуацията със сигурността в Украйна, предаде Укринформ.

„В Германия проведох среща с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер. Обсъдихме ситуацията със сигурността в Украйна, настоящите ни нужди срещу руските атаки в енергийния сектор и продължаващите военни действия по фронтовата линия", написа Зеленски в публикация във „Фейсбук“.

Двамата обсъдиха и очакванията на Украйна за срещата на върха за мир в Швейцария и направиха преглед на партньорството между украинските и германските градове и общности.

Заради понесените щети по енергийната инфраструктура, украинските енергийни компании са принудени да спират електрозахранването в много части от страната. Зеленски каза пред участниците в конференцията, че през следващите месеци на страната ще ѝ е нужно оборудване за отопление и за електрическите централни, които не работят.

Украинският президент заяви, че девет гигавата капацитет за производство на електроенергия са унищожени, като в пиковите периоди през зимата на държава са ѝ нужни 18 гигавата. Енергията продължава да бъде „една от главните цели на Путин“, каза Зеленски.

Чуждестранните инвестиции в енергийния сектор също са на дневен ред на конференцията, като според Зеленски те биха били взаимноизгодни. „Украйна има всичките природни основи за модерна енергия, но без вашето финансиране и инвестиции няма да сме способни да я реализираме“, каза Зеленски.

„Не става въпрос за грантове, а за инвестиции с висока възвръщаемост за вашите компании, за голям пазар на оборудване, за кредитни програми за институциите ви“, които ще създадат десетки хиляди нови работни места, добави той.

Призивът беше повторен от канцлера на Германия Олаф Шолц, който заяви, че според данни на Световната банка за възстановяването и модернизацията на Украйна ще са нужни инвестиции от около 500 млрд. щатски долара през следващите 10 години.

Канцлерът също призова за допълнителна помощ за противовъздушната отбрана (ПВО) на Украйна. Откакто Русия започна пролетната си офанзива около Харковска област, Зеленски обяви многократно спешната нужда от още седем ракетни системи за ПВО с голям обсег „Пейтриът“.

Очаква се украинският президент да изнесе реч пред Бундестага.

БТА