Десетки хора бяха ранени днес в Армения по време на демонстрация пред парламента с искане за оставката на премиера Никол Пашинян, след като полицията използва шокови гранати, съобщи фотограф на Франс прес, цитиран от БТА.

Ранените протестиращи бяха откарани в болници с линейки, някои с наранявания по краката или корема.

Министерството на вътрешните работи на кавказката държава съобщи за ареста на 60 души от няколко хиляди присъстващи демонстранти за "неподчинение на законните искания на полицията".

Демонстрацията се проведе в знак на протест срещу прехвърлянето на гранични села на Азербайджан и предизвика хаотични сцени, когато демонстрантите се опитваха да преминат през полицейския кордон.

Протестът срещу Пашинян се ръководи от харизматичния архиепископ Баграт Галстанян, който осъжда прехвърлянето на територии на Азербайджан като "незаконно" и го нарича "едностранни и унизителни отстъпки" от страна на Армения.

Обръщайки се към депутатите, Никол Пашинян увери, че Ереван е готов да подпише мирно споразумение с Баку "в рамките на един месец".

Пашинян защитава неотдавнашното предаване на четири гранични села на Азербайджан като необходима отстъпка, за да се избегне нов конфликт с Баку.

Двете страни се изправиха една срещу друга в две войни, едната през 1990 г., спечелена от Армения, а втората през 2020 г., спечелена от Азербайджан. Баку спечели и светкавична победа през 2023 г. над арменските сепаратисти от Нагорни Карабах, възвръщайки си контрола над този анклав.

Това поражение отрови отношенията между Армения и нейния традиционен съюзник Русия, обвинявана от Ереван в бездействие.

Пашинян каза днес, че страната му ще напусне Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - военен съюз на страни от бившия СССР, ръководен от Москва. Той обаче не даде ясен срок за това излизане.

Дир.бг