От днес автомагистрала „Хемус“ е със 7,8 км по-дълга и пътуването към морето по-кратко. Това стана след като шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров подписа протокола за въвеждане във временна експлоатация на новата отсечка край Шумен, а министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ливна менче с вода. Първите коли бяха пуснати в 14,30 часа.

„Този месец имах възможността да открия още две автомагистрали и това е третият участък. Виждаме пред очите си – 8 километра, 45 млн.лв от държавния бюджет, резултатът е налице. С пускането на движението по този път ще освободим околовръстното на Шумен от големия трафик, ще улесним движението по пътя да стане по-безопасно и по-бързо и в тази посока нашето правителство ще продължи да работи. Много е важно да развием основните инфраструктурни проекти в държавата, за да имаме бързи и безопасни пътища. Искам да пожелая безопасен път и приятно лято“, каза министър Терзиева и допълни, че магистрала „Хемус“ е в индикативния списък на Оперативна програма „Транспорт“, и за продължаването й в посока София ще се кандидатства за европейски пари.

„Ако не намерим случайно европейски пари, ще търсим други източници за финансиране. Категорично тази магистрала ще я строим. Във времето – според финансирането“, заяви Терзиева. До края на тази година пък се предвижда рехабилитация на старите участъци от „Хемус“ между Шумен и Варна.

Според министъра на регионалното развитие се мисли и за пътя между Шумен и върбица, като целта е той да се вкара в програмата на „Транзитни пътища 5“ и да се търсят европейски пари. Лазар Лазаров пък добави, че до 3-ти октомври Ришкият проход също трябва да бъде рехабилитиран.

Припомняме, че работата по 7,8-километровата отсечка от хемус започна 2011-та. В обекта бяха вложени 45 млн лв. Към момента всички дължими на изпълнителите суми са преведени.

ШУМ.БГ