Ще насоча вниманието си към подобряване на резултатите от външното оценяване и зрелостните изпити, макар че през последната сесия те бяха по-добри. Това изтъкна като приоритет днес на първата си пресконференция временно изпълняващият длъжността началник на Регионалната инспекторат по образование в Шумен Върбан Върбев. Заповедта си за назначение той подписа вчера в РИО в присъствието на представител на образователното министерство.

Според нея в момента Върбев е на 7-часов работен ден на основание чл. 16 „а“ при условия на чл. 12 от Закона за държавния служител. Той е в служебно правоотношение за срок до назначаването на служител при определяне на длъжността за заемане на пълно работно време. Досегашният началник на РИО доц. Добромир Добрев подписа оставката си също вчера.

„Сега съм временно изпълняващ длъжността, но когато бъде обявен конкурс аз ще участвам в него“, каза Върбев. Той сподели пред журналисти, че предложението за назначаването му на този пост е получил още през юли от „хора и среди, които искат промяна в образователната система в областта“, но не назова конкретни имена. „Имах достатъчно време за размисъл и преценка и реших, че мога да се справя с предизвикателствата“, каза той.

Според него промяната, която трябва да се случи, е в подобряване резултатите от външното оценяване и зрелостните изпити, въпреки постигнатите по-добри резултати при последната сесия. Като дългогодишен учител по физическо възпитание той сподели, че спортната база в областта е в окаяно състояние и поема ангажимента да лобира за отпускане на средства от образователното министерство и заедно с участието на общините да работят за подобряването й.
Върбев каза още, че няма да прави промени в екипа на регионалната инспекция към момента и заяви, че досегашният шеф доц. Добромир Добрев е създал „стройна и добре структурирана организация на работата в РИО по отношение на инспектиране, ръководене, оказване помощ на директорите, анализиране на дейностите“.

Днес през първия си работен ден Върбев ще проведе срещи с началниците на отдели, а в най-скоро време ще посети училищата в областта и ще се срещне с директори и учители, с представители на кметствата по места.

62-годишният Върбан Върбев е роден в село Ловец, Женен е, има две деца и двама внуци. Завършил е бившия ВИФ „Георги Димитров“ - София, специалности „Учител по физическо възпитание и спорт” и „Треньор по вдигане на тежести”. В продължение на 28 години е учител по физическо, а от 2001-ва е директор на ПТГ „Симеон Велики“ във Велики Преслав. През 2011-та става общински съветник от БСП и е избран за председател на местния парламент в старата столица.

Днес той заяви, че остава и на поста председател на Общинския съвет в Преслав: „Засега ще прецизирам нещата и ще преценя дали ще мога да се справя с двата поста, ако не успея то ще се оттегля от председателството на общинския съвет“.

ШУМ.БГ