Служителите на Горското във Върбица – Кадир Хасан, Ахмед Исмаилов, Гюрсел Мехмед, Нермин Алиосман се оплакаха днес на пресконференция в Шумен от новоназначения директор на предприятието Хълми Амза.

Според Кадир Хасан, който е ръководител на счетоводния отдел във фирмата притесненията им идват от заплахата за  евентуални бъдещи уволнения. „Той е казвал на много места, че ще изгони всички и ние сме притеснени. Нямам нищо против Хълми Амза като директор, но съм против неговата личност.Не го искаме. Затова и протестирахме и искаме да се чуе нашият глас от нашите началници“, каза Кадир Хасан. Той уточни, че протеста е започнал от четвъртък. „Първият ден много малко хора не протестираха, сега понамаляхме, и ще преминем към символична стачка и като служители ще си вършим задълженията“, каза Хасан.

Като общински председател на ДПС и председател на Общинския съвет във Върбица Хасан отрече протестите да са политически, след като на пресконференцията стана ясно, че всичките й участници също са членове на Движението.

„Протестират тези, които бяха назначени от ДПС, след като Движението уволни като дойде на власт 24 човека. Протестират, за да запазят местата си и интересите на общинския кмет, с чието съдействие ставаха уволненията на служители със стаж над 22 години в предприятието и назначенията на служители без стаж в т.ч. неговата племенница, братовчеди и още негови роднини, работещи сега в Горското. Аз като директор изпълнявам стриктно задълженията си, производството върви, но не съм съгласен с изкуствено подклаждани политически конфликти от ДПС като например кметовете по населени места с личните си автомобили да докарват работниците си по Програмата за трудова заетост, за да вземат участие в протеста. И то под натиска на общинския кмет. Тази атмосфера, която се създава аз не мога да я приема. Политически да се манипулират хората – кому е нужно това“, коментира за ШУМ.БГ Хълми Амза.

В пресконференцията участва и Шефкет Хюсеин, също член на ДПС, работил преди години в Горското, който оповести, че в подкрепа на протестиращите е създал стачен комитет и върви подписка против новия директор, в която са събрани вече към 1000 подписа.

По-късно той бе опроверган от Юзджан Ислямов, който присъства като слушател на пресконференцията, един от уволнените през декември м.г.  от предишния директор Ивелин Тодоров и спечелил делото в Окръжен съд – Шумен. „Този човек не е създал стачен комитет. Подписката върви във всяко населено място във Върбишка община, организирана от кметовете по места“, каза Ислямов и я определи като поредния политически акт на ДПС.

уволнени от предишния директор Ивелин Тодоров

Той представи на журналистите и писмо на още един потърпевш от политическо уволнение - Николай Николов, адресирано до зам.-министъра на МЗХ в служебния кабинет Георги Костов. Писмото прилагаме в отделен файл.

ШУМ.БГ