Издигането на 33-метров кръст на Шуменското плато е мегаломанство и излишен разход на средства. Това се казва в становище на Областното ръководство на ВМРО-БНД, изпратено до медиите днес по повод предложението, което внесе общинската съветничка от НФСБ Наталия Стефанова.

От партията на Каракачанов посочват в 5 точки защо смятат, че поставянето на кръст над Шумен би било неуместно. Първо - "наличието на Паметник на създателите на българската държава, който се е утвърдил като своеобразен символ на Шумен, прави предложения кръст излишен лукс, който би се обезличил на фона на съществуващия монумент". Също така изграждането на кръста с бюджетни средства би било излишен разход, който е в противоречие с традицията, установена на други места в страната такива знаци да се изграждат с набиране на средства от населението или чрез дарение.

На трето място от ВМРО посочват, че значението на кръста повтаря част от символиката, закодирана в съществуващия паметник. "Воеводите" атакуват  предложението и с твърдението, че "размерът на кръста, предложен от НФСБ, изразява своеобразното мегаломанство на определени личности".

На последно място от ВМРО също смятат, че етническата структура на населението не предполага подобен символ, още повече че според предложението той би бил изграден и с данъците на мюсюлманското население.

"Ние от ВМРО-БНД Шумен не сме за разделението сред българската нация, включително и чрез реализирането на инициативи, обслужващи личностни и партийни интереси, а за обединение на българите за преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени народът и страната ни. Подобна инициатива не съдейства за това. Тя е продължение на политическата линия, следвана от местното ръководство на НФСБ, да обслужва политики, които не са в интерес на гражданите – повишаването на цената на водата, въвеждането на такси за детските градини и т.н.

ВМРО-БНД  е срещу провеждането на лични PR-мероприятия с публични средства и смята, че парите (около 100 000 лв.) могат да бъдат пренасочени за ремонт на православните храмове в Общината, за популяризиране на културно-историческото наследство на Шуменския регион и за изграждане на Паметника-портал на 7-ми пехотен шуменски полк", се казва още в становището на ВМРО.

То е подписано от областния координатор ВМРО Деан Станчев и от общинския председател Стефан Минков.

Въпросът ще бъде разгледан на предстоящата сесия на Общинския съвет в Шумен. 

ШУМ.БГ