Окръжната прокуратура в Шумен образува досъдебно производство след самосезиране по журналистически материал за нередности при разпределянето на средствата след влаковия инцидент в Хитрино. То се води за престъпление по служба.

"Съгласно новия НПК досъдебните производства вече се образуват срещу неизвестен извършител", уточни говорителят на Окръжна прокуратура Яна Николова.

Производството е по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс, който е за деяния със значителни вредни последици или извършено от лице, което заема отговорно служебно положение. Наказанието може да бъде лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема държавна или обществена длъжност.

Във въпросния журналистически материал, излъчен по Нова ТВ, Генка Шикерова разследва действия на Обществения съвет, натоварен с определяне на категориите на пострадалите, както и тези на кмета на общината Нуридин Исмаил.

"Сега чувам, нищо не знам. Какво искат, за какво разпределение на средства, трябва първо да се запозная. Знам, че са се самосезирали, че изискваха документация, но не съм викан никъде. Нека да видим какво ще стане. Аз нямам никакви притеснения", каза пред ШУМ.БГ Нуридин Исмаил.

Окръжната прокуратура оповести днес прекратяването на друго наказателно производство за престъпление по служба - това за дейността на длъжностни лица от община Никола Козлево, образувано пак след журналистическо разследване. В материала на Васил Иванов по Нова ТВ бяха показани кадри, на които общински служители извършват строителни дейности в работно време на магазин "Ешрефоглу" в Шумен - собственост на семейството на кмета Ешреф Реджеб.

"Досъдебното производство е било възложено за разследване в Национална следствена служба, гр. София, където е приключило и изпратено в ШОП с мнение за прекратяване. Извършен е голям обем от процесуално – следствени действия. Назначена е комплексна финансово – техническа експертиза на вещи лица от района на София, която не е констатирала пропуски, извършени от длъжностни лица из състава на Община Никола Козлево. От всички събрани доказателства, не се установиха данни за извършено престъпление от общ характер, поради което, през месец април 2018 г., досъдебното производство е прекратено от наблюдаващия прокурор", съобщи за ШУМ.БГ прокурор Яна Николова.

Това досъдебно производство се водеше също по чл. 282 от Наказателния кодекс, но по неговата първа алинея. 

ШУМ.БГ