Минимум 40 съдебни заседатели за Шуменския окръжен съд трябва да избере Общинският съвет за нов 4-годишен мандат. Днес комисия с председател Даниела Русева откри процедурата и оповести критериите, на които трябва да отговарят кандидатите.

По думите на Даниела Русева процедурата е по-усложнена в сравнение с предходните години, защото се изискват повече документи. Един от тях е такъв за непринадлежност към структурите на Държавна сигурност, който трябва да се представи от кандидатите, родени преди 16 юли 1973 г. Срокът за издаването му е един месец и според нормативната уредба трябва да се получи лично от Комисията по досиетата, чието седалище е в София.

Членовете на комисията изразиха опасения, че голяма част кандидатите няма да отидат до столицата за този документ и така ще се провали изборът на заседатели. След разговор с пресцентъра на Комисията по досиета от там увериха, че документът, който се изисква, ще бъде изпратен с препоръчано писмо до хората, но в заявлението, което подават, трябва да упоменат изрично, че кандидатстват за съдебни заседатели. Образец на заявление има на сайта на Комисията и той може да се подаде по пощата.

Кандидатите за съдебни заседатели трябва да предоставят и 2 препоръки, като в тях трябва да посочат и данни за контакт с лицата, които са ги направили. Така ако Комисията по избор има допълнителни въпроси ще се свърже с препоръчителите. Ново в процедурата е и изискването за изслушване на кандидатите. Комисията планира да направи това в рамките на два дни – 12-ти и 13-ти юли.

Кандидатите за съдебни заседатели трябва да са на възраст от 21 до 68 г. Документи се подават от 1 юни до 20 юни 2018 г. в Общински съвет в Шумен. До 26 юни Комисията по избор ще изготви списък на допуснатите до изслушване кандидати, които ще бъдат публикувани на интернет страницата на Общинския съвет.

Новите съдебни заседатели за Шуменския окръжен съд с мандат 2019-2022 г. ще бъдат одобрени от местния парламент на сесията му през юли. Гласуването ще е явно.

ШУМ.БГ