Националният отбор на България за юноши до 17 години ще спори за първото място със селекцията на Северна Македония при юноши до 18 г. в баскетболния турнир „Костадин Димитров“, който се провежда в зала „Арена Шумен“.

Днес в полуфиналните срещи България U17 победи домакините от „Шумен“ 96:57, а Северна Македония се наложи над тима на КК „Окник“ от Кралево, Сърбия с 89:69.

Утре са мачовете от финалите. От 9,00 часа в зала „Арена Шумен“ за трето-четвърто място играят „Шумен“ и „Оканик“, а от 11,00 часа е финалът между България и Северна Македония.

По-рано през деня на пресконференция треньорите на четирите отбора казаха, че мачовете в този турнир ще са една добра проверка за всички момчета, които ще участват в тях.

Настанвикът на българския национален отбор по баскетбол за юноши до 17 г. Даниел Клечков заяви, че това е първа част от подготовката на тима за световното първенство догодина, на което София е домакин. Клечков пожела на момчетата си да се представят по най-добрия начин в Шумен.

Наставникът на националите до 18 години от Северна Македония Тони Симич каза, че и неговият тим е в началото на своята подготовка за следващото европейско първенство и са в Шумен, за да сверят часовника си.

Драган Костич, треньор на КК „Оканик“ от Сърбия обясни, че в неговия тим има момчета на различна възраст. „Дойдохме в Шумен, защото имаме възможност да срещнем два национални отбора. На този турнир можем да видим какво е нивото ни, да научим нови неща, да направим нови запознанства и приятелства“.

Димитър Точев, който води отборът на БК „Шумен“ до 18 г. каза, че с този турнир неговите момчета ще трупат опит. „Ние сме съвсем млад отбор. Повечето от момчетата сега ставата на 17,18 г. и за първи път са заедно като отбор. За нас е важно да играем повече мачове, да трупаме опит“.

И четиримата треньори благодариха на организаторите на надпреварата за поканата да участват в турнира „Костадин Димитров“ и заявиха, че се надяват на феърплей и срещите да завършат без контузии.

ШУМ.БГ