Заводът за производство на пелети от битови отпадъци, който германо-австрийска фирма има намерение да построи край "Дивдядово", няма да има комин и от него няма да се изпускат вредни газове или вещества. Това увериха на пресконференция днес кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му по строителство и екология Боян Тодоров.

Също така заводът няма да приема за преработка повече боклук от този, който в момента се депонира.  

"Ще следим за спазване на всички законови норми, екологични норми и чак тогава бихме се съгласили да бъде изграден такъв завод", каза Христов и добави, че предстои да се организира широк обществен дебат, на който ще се поканят и учени от Шуменския университет и други висши училища.

"Това, което ние знаем е, че заводът няма да има комин. Той ще бъде съвсем екологичен, като дори ще работи с електроенергия, която сам ще произвежда с фотоволтаици", каза Боян Тодоров. Той обясни, че технологията е била представена в Екоминистерството, като всички специалисти са изказали мнение, че тя е много добра. Престои обаче да се минат дълги съгласувателни процедури, изготвяне на ОВОС и др., което ще отнеме около 1,5 години. Отделно строителството щяло да отнеме още около година.

"Изразът "депо за отпадъци" трябва да остане в историята. Това значи да отваряш нова рана в земята и това ще приключи. Такива страни като Швейцария отдавна са приключили с депонирането. Там се преработва на 100%", каза Боян Тодоров и добави, че точно сега е моментът да се предприемат такива решения, защото срокът на депото изтича. "Ако до 5 - 6 - 7 години не се вземат спешни мерки на проблема с отпадъците, има риск да изпаднем в ситуация, както с водата", заяви заместник-кметът.    

Инж. Тодоров обясни, че първата част на инвестиционното намерение е на стойност 30 млн. евро - колкото ще струва заводът за преработка на отпадъците в пелети. Тези пелети първоначално щели да се изнасят за Германия. Евентуална втора част на инвестицията ще бъде изграждане на мощности за производство на електроенергия от пелетите. Тодоров допълни, че той може изобщо да не бъде на същата площадка.

Кметът Любомир Христов уточни, че когато заводът бъде построен, общината няма да плаща за депониране. Няма да дава пари и за инфраструктурата към него. Шумен ще плаща само за сметосъбирането и извозването на сметта до завода, което ще доведе до спестяване на средства, които ще се насочат към нова техника и чистота.

Според него в сектора не трябва да се намесва политиката. "Вместо да сме обединени в тази идея да запазим града си и природата по-чисти, ние започваме да се разделяме и да се противопоставяме", каза Христов.

Той обясни, че разбира притесненията, особено на жителите на кв. "Дивдядово", но отново призова за спокойствие и търпение, докато представителите на инвеститора дойдат и обяснят пред обществеността какво ще правят. 

Кметът Христов обясни, че няма да отиде на насроченото за утре в читалището в "Дивдядово" квартално събрание по темата с боклука, тъй като не е поканен.

ШУМ.БГ