За срок от 10 години марката „Мемориал Валерий Великов“, както се наричаше емблематичното за Шумен автомобилно състезание по планинско изкачване, е регистрирана на името на известния шуменски състезател и организатор на автомобилни надпревари Димитър Георгиев.

Решението на Патентното ведомство с дата 1 април. Срокът на действие на регистрацията е до 7 август 2029 г. Марката „Мемориал Валерий Великов“ обхваща спортно облекло, защитни каски, очила на автомобилисти и мотоциклетисти, приложения за следене на спортни състезания, организиране на автомобилни ралита, обиколки и състезания, турнири, тренировки, свързани с автомобилизъм и др.

„След това решение състезание с името „Мемориал Валерий Великов“ няма как да има на този етап. Има нова федерация, нов клуб, който ще прави състезание по планинско изкачване, но то няма как да е наследник на „Мемориал Валерий Великов“, защото се прави от друг организатор, с други правила и т.н“, каза за ШУМ.БГ Димитър Георгиев.

Проблемите с автомобилните състезания се задълбочиха с отнемането от Министерството на спорта лиценз на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и даденият такъв на Автомобилна федерация на България (АФБ). Заради това м.г. в Шумен не се състоя и 50-то юбилейно рали „Стари столици“.

Димитър Георгиев обясни, че Мемориалът не може да се организира и като самостоятелна надпревара. „В България според закона състезание се организира само под егидата на федерация, която е единствена за автомобилния спорт. Това е в разрез с европейските закони, които позволяват повече от една федерация. Това изключва провеждането на Мемориала. На този етап нито аз, нито наследниците на Валерий Великов сме съгласни да организираме състезанието под егидата на сегашната федерация“, каза още Димитър Георгиев.

Автомобилното състезание по планинско изкачване ,,Мемориал Валерий Великов’’ е проведено за първи път на 21.03.1992 г. като общинско планинско състезание, а от 1995 г. е кръг от националния планински шампионат до 2008 г., когато спира организирането му. През 2015 състезанието бе възстановено, като един от основните двигатели за това бе Димитър Георгиев. Надпреварата се превърна в едно от най-атрактивните и добре организирани автомобилни състезания в България.

Преди обявяването на извънредното положение в България в календара на лицензираната от Министерството на спорта Автомобилна федерация на България бе залегнало състезание по планинско изкачване с името Планинско изкачване „Шумен“, което трябваше да се организира от новия клуб „Шумен аутоспорт“ и да се проведе на 11-12 април.

ШУМ.БГ