Под мотото „Светлината на буквите“ първокласниците от Основно училище „Никола Йонков Вапцаров с. Лятно, общ. Каолиново, заедно със своите учители и родители, организираха и направиха виртуално празненство за 24 май.

„След като вече бе факт решението учебната година да приключи дистанционно и традиционните училищни майски празници и шествията, с които се чества делото на светите братя Кирил и Методий да бъдат отбелязни по нетрадиционен начин, нашето училище реши да направи празника в онлайн пространството. Първокласниците приеха предизвикателството за виртуален празник на буквите и се справиха отлично“, съобщи за ШУМ.БГ преподавателят в училището и класен ръководител на 1 клас Севим Юмерова.

Поредицата от интерактивни събития стартираха на 11 май и достигна своята кулминация на 21 май с онлайн тържество на буквите. В чест на празника на светите братя Кирил и Методий учениците изработиха коронки с букви, постери, рисунки, електронни и хартиени картички, подредиха виртуална изложба на тема "Заедно по пътя на Кирил и Методий“.

Учениците се отправиха  към Царството на буквите с викторина за Солунските братя, песни, стихове, драматизация и интерактивни игри. Първокласниците се потопиха и в линията на миналото, в светлата епоха на Възраждането, проследиха пътя на писането върху пясък, хартия и компютър, и написаха: „Вече съм грамотен!“

Тържеството приключи със символично подаряване на изработени картички на всички учители с посланието “Слава вам, творци велики на славянското писмо. Вий очите ни разкрихте, за наука и добро.“

ШУМ.БГ