Министерски съвет /МС/ гласува на последното си заседание целеви трансфер към община Шумен в размер на 4 млн. лв. Парите са "за основен ремонт, реконструкция на хиподрума и за изграждане на прилежащи към него съоръжения и техническа инфраструктура".

Също така, с решение на МС държавният, доскоро, хиподрум край Шумен е прехвърлен за управление на общината.

С парите от държавата хиподрумът трябва да се превърне в модерно съоръжение, покриващо всички критерии за провеждане на международни състезания по конен спорт. Вече е направен идеен проект за реконструкцията на имота, като предстои да се направи и технически, за да се пусне обществена поръчка за изпълнител.

"Сега след празниците ще събера всички експерти по конен спорт и строители, за да се обсъди отново идеята и да се остойности това, което ще може да се направи с отпуснатите 4 милиона. Най-вероятно ще трябва да съкратим някои неща от идейния проект, но ще се започне отнякъде", каза за ШУМ.БГ кметът Любомир Христов. Той обясни, че няма да се събаря нищо от съществуващата база, като конюшни и закрит манеж, а ще се надгражда.  

Открити остават и вариантите за търсене на инвеститор, включително и чужд, който да се включи в реконструкцията на хиподрума. "Продължаваме да търсим всякакво партньорство, може публично-частно, може и държавно", каза кметът.

Припомняме, че през март т.г. министър-председателят Бойко Борисов обяви, че в разговор с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян е обещал в Шумен да се изгради хиподрум за конни състезания, който да бъде на световно ниво.

Преди седмица пък местният парламент в Шумен даде съгласие имотът да се прехвърли от държавата на общината.

ШУМ.БГ