След прекъсване от близо 2 години подновиха строителството на Комплекса за обучение за реакция при бедствия в Шумен.

“Работата пое нова фирма от Бургас, по договор трябва да приключат до края на юни”, каза за ШУМ.БГ директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Иван Иванов.

От няколко дни се работи по бъдещия полигон за обучение при водни кризи на ул. “Марица” /над Пазара/. Предстои да се поднови строителството и на учебната база за теоретична подготовка на ул. “Строител”.

Комплексът в Шумен е един от шестте в страната, които се изграждат със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. Проектът за 39 млн. лв. включва подобни  бази в градовете Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София.

“Същата фирма направи центровете в Бургас и София и те вече работят, затова вярвам, че и нашият ще бъде завършен в срок”, каза комисар Иванов.

До забавянето се стигна, след като избраната чрез обществена поръчка фирма с "Класико проект" бе стопирана от строителния надзор заради некачествено изпълнение на строителните работи. Договорът с фирмата бе развален и Главна дирекция ПБЗН направи нов конкурс за изпълнител.

Шуменският обучителен център бе завършен на около 30%. 

По проект в учебната база на ул. “Строител” е предвидено теоретична подготовка за действие при кризи да получават ученици, както и редови пожарникари от противопожарните служби в Североизтока. На тренировъчните площадки на полигона на ул. “Марица” пък ще са разположени различни по степен на трудност и естество препятствия, които симулират в най-близка степен реалността при наводнение.

ШУМ.БГ