Строителството на комплекса за обучение за реакция при бедствия в Шумен зацикли. Замразени са дейностите в центъра за теоретична подготовка на ул. "Строител" /базата на бившата Гражданска защита/, както и на ул. "Марица" зад Пазара, където трябваше да има полигон.

Строежът на подобни центрове стартира през 2018-та в още в 5 града - Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София. Трите вече са завършени.

"Появиха се проблеми с фирмата, която спечели поръчката за Шумен, Габрово и Враца. В момента се прави нова обществена поръчка", каза за ШУМ.БГ директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Иван Иванов.

Според заповедта за прекратяване на договора с "Класико проект" ЕООД, подписана от шефа на националната пожарна Николай Николов, надзорът е констатирал некачествено неточно изпълнение на строителните работи. По договора вече са били изплатени 309 хил. лв., или 30% от цялата стойност на проекта, която е 1,031 млн. лв. без ДДС.

"Предполагам, че до месец обществената поръчка ще бъде обявена наново и, ако не се обжалва, смятам, че най-късно до март 2020-та центърът трябва да заработи", каза комисар Иван Иванов.

Той обясни, че замразените строежи се охраняват със СОТ и видеокамери. Призна обаче, че в незавършената сграда на полигона до пазара няколко пъти са влизали клошари.

Идеята на центъра е в него да се обучават ученици и служители във фирми, които имат отношение към противопожарната безопасност. На полигона пък ще има канал с вода и сграда, която се задимява, както и други съоръжения.  

ШУМ.БГ