Общественият посредник на община Шумен Иван Капралов подаде оставка. Тя е депозирана пред Общинския съвет и ще бъде разгледана на насрочената за идния четвъртък сесия.

Капралов бе омбудсман два 4-годишни мандата. Той няма право на трети. Вторият мандат изтече през юли миналата година, но поради различни причини, като коронавирус пандемията и изготвянето на нов правилник за дейността конкурсът за избор на нов обществен посредник се забави. Такъв бе обявен в края на м.г. и в момента тече срокът за подаване на документи.

“За 8 години направих, каквото мога за тази институция, гражданите ще кажат доколко са били полезни, чувам добри оценки и се надявам да е така. Силно се надявам също Общинският съвет да прояви достатъчно отговорност и мъдрост  и да избере нов обществен посредник, за да я има тази институция в полза на хората”, каза за ШУМ.БГ Иван Капралов.

Съгласно Правилника за дейността на обществения посредник на община Шумен, спечелилият конкурса кандидат се гласува от местния парламент, като трябва да получи най-малко 2/3 от гласовете на съветниците.

ШУМ.БГ