25-годишен мъж от николакозлевското село Цани Гинчево е убил с дървена цепеница своя 68-годишна съседка, за да я ограби. Тръгнал си е с около 300 лева.

Престъплението е извършено още на 13-ти март, но за него прокуратурата съобщи официално едва днес. Пред журналисти за убийството говори ръководителят на Шуменската окръжна прокуратура Маргарита Георгиева.

В 6,35 часа в съботния ден на 112 бил получен сигнал, че в дома й в безпомощно състояние е намерена 68-годишна трудноподвижна жена от Цани Гинчево. Веднага били изпратени екипи на спешна помощ и полиция.

Жената била в тежко състояние, но контактна. Още в линейката казала на парамедиците, че е била пребита жестоко от неин съсед. Казала и името му. Около 2 часа по-късно той бил задържан.

„Налице е образувано досъдебно производство за грабеж, при който са нанесени множество удари с 25-сантиметрова дървена цепеница. Жената е приета в МБАЛ-Шумен с много тежки увреждания и за съжаление в сряда тя е починала. Това ще наложи преквалификация на деянието“, каза прокурор Георгиева.

Медиците установили чупени челюст, гръдна кост, ребра и други. Жената е била бита, за да каже къде държи парите си.

Убиецът си е тръгнал с малко под 300 лева. Внесено е искане за задържането му под стража, което е било уважено от Окръжния съд.

Прокурор Маргарита Георгиева обясни забавянето на информацията за случая с  необходимостта от време за събиране на данни и доказателства. „Кога да се даде информацията се съгласува със звената над нас – Апелативна прокуратура и пресслужбата на главния прокурор. Съобразявам се с това, което разпоредят отгоре. Знаете много доброто взаимодействие, което имаме – за каквото сте ни попитали, сте получавали отговори, но в конкретния случай просто имаше необходимост от известно закъснение“, каза тя.

ШУМ.БГ