Видео игрите стават все по-популярни в световен мащаб, като отдавна отминаха времената, когато единствено децата ставаха подвластни на гейминга. Сега ситуацията е съвсем различна, защото игри се играят и от по-възрастни хора, а някои дори го правят професионално и изкарват хляба си от това.

Точно така - говорим за т.нар. “електронни спортове” или eSports. Това е дисциплина, при която отбори и индивидуални играчи се изправят едни срещу други в определени видео игри. Битките им са със състезателен характер, а арената им са професионални турнири с често големи наградни фондове. И казвайки “големи”, имаме предвид такива, при които те достигат милиони. Електронните спортове вече се предлагат като дисциплина и от букмейкърите, а пример за това са компании като b win.

Кои игри се играят от професионалните eSports състезатели?

Esports дисциплините обхващат различни гейминг заглавия, но има определени такива, които се играят по-често от останалите. Примери за някои от наистина популярните игри са League of Legends, DOTA 2, FIFA, CS:GO, Overwatch, StarCraft, Call of Duty и други. Ако влезете в системата на Bwin или който и да е друг букмейкър, сами ще видите, че има поместени различни турнири и надпревари в сферата на eSports. Това е така, защото календарът при електронните спортове е целогодишен и събития има през всичките 12 месеца.

Истински спортове ли са електронните спортове?

Чували сме често различни хора да казват, че според тях eSports не са истински спортове, а просто хоби или игра. Това със сигурност не е така и ще ви обясним защо.

Определено животът на eSports играчите не се различава от този на останалите спортисти. Те се готвят по не по-различен начин за своите турнири, минавайки през етапи на тренировки и усилена подготовка. За да бъдат в оптимална форма, много от тях тренират не само своите гейминг умения, но и държат в добро състояние физиката си. Това е задължителен фактор за възможно най-силно представяне, когато застанат пред компютъра или конзолата.

Колко пари се печелят от eSports?

Както вече намекнахме, най-добрите eSports състезатели със сигурност не могат да се оплачат от липса на апетитни печалби. Има турнири, при които наградните фондове достигат няколко милиона долара. Сами можете да се уверите, че тази индустрия се развива все по-бързо, като в момента тя се изчислява на няколко милиарда. Имайки предвид, че все повече хора навлизат в света на професионалния гейминг, няма причина да не вярваме, че този прогрес ще се запази и занапред.

Мога ли да стана професионален eSports играч?

Със сигурност това не е невъзможно, но имайте предвид, че е изключително трудно. Конкуренцията в този спорт е жестока, а за да се достигне ниво на професионалист, трябва да прекарвате безброй часове в тренировки. Ако просто играете от време на време след работа вечер, трябва да имате предвид, че трудно бихте достигнали нивото на най-добрите геймъри в света.