Обзавеждането на жилището е въпрос преди всичко на вкус и лични предпочитания, но ако е важно за вас да сте в крак с времето, е добре да следите и актуалните тенденции в интериорния дизайн. Представяме ви кои са основните трендове за 2021 г. 

Тази година също е повлияна от пандемията от коронавирус, както беше и миналата. Да, Covid-19 засегна и интериорния дизайн, както и много други сфери от живота ни. 

Основният мотив е близостта до природата и бягството от шумотевицата и забързания град. Дори и да не можете да си позволите наистина да избягате, има как да си създадете подобна илюзия, благодарение на обзавеждането. Другият момент е максималният комфорт, тъй като се налага да прекарваме много повече време вкъщи и в доста случаи – да работим от дома. Затова и сред основните тенденции е да се обособи офис кът в жилището. Ако разполагате с повече пространство, той би могъл да бъде и отделна стая. Ако мястото е ограничено, дизайнерите препоръчват такъв кът да е част от хола например, но да е отделен по някакъв начин от останалата част на стаята. Вариантите са много – по-различен цвят на стената, друг тип дизайн, преграда и т.н. 

Близост до природата чрез естествени материали

Но нека се върнем отново на близостта до природата, която се превърна в нещо желано и търсено от мнозина. Що се отнася до интериорния дизайн, тя се постига най-лесно като се заложи на естествени материали, както и на такива, които по външен вид наподобяват естествени. Най-актуални за 2021 г. са естествените тъкани, естественото дърво, металите и покритието с естествени камъни. Както и през 2020 г., актуални остават скритите LED светлини. Поставянето на много огледала в дома продължава да е предпочитано, тъй като те създават усещане за повече пространство и светлина. 

И през тази, и през следващите години ще се запази тенденцията към индивидуализъм. Назад във времето останаха еднаквите, като по калъп, обзавеждания с диван, фотьойли, табуретки, големи секции… Сега на първо място е личното желание и представата на живеещите в дома как трябва да изглежда той.  

Нов прочит на класиката – съчетание между старо и ново

Хит е да се залага на модерен рустик, тоест съчетание между старо и ново. Новият прочит на класиката, ако можем да го наречем така, би могъл да бъде изключително стилен, удобен и интересен. 

Мебелите без ъгли продължават да се налагат. Заоблените форми са по-атрактивни, а ъглите придават строгост, затова дизайнерите все повече ги избягват. 

Луксозна нотка – за стил и блясък

Дори и обзавеждането да не е скъпо, специалистите препоръчват да носи луксозна нотка, дори и да е в един детайл – било то дизайнерска мебел, декорация, картина или нещо, което да придава стил и блясък на пространството. 

Ако сте достатъчно креативни и имате желание, би било добре да заложите на handmade елементи. Тази тенденция се запазва през 2021 г. и се предполага, че ще остане и занапред. Дали ще са изрисувани вази, сътворена от вас декорация, или нещо друго, което да показва стила ви и визията ви за нещата, избирате само вие. Ако не можете сами, бихте могли да се доверите и на професионалисти, които се занимават с ръчна изработка. 

Актуалните цветове са различните нюанси на синьото

Що се отнася до цветовете, актуални са различните нюанси на синьото, предимно по-тъмните варианти. Когато става дума за дърво е обратното, предпочитани са по-светлите тонове, по пример на скандинавския стил. 

Минимализмът в обзавеждането остава предпочитан, обемните и тромави мебели са все по-малко желани, тъй като не са функционални и заемат много място. Компактните елементи позволяват на стаята „да диша”. 

Рязкото разграничение между кухня и всекидневна например не е необходимо, може да има едно отворено пространство, което да бъде разделено по символичен начин. Може да се постави акцент върху стените и вратите. 

По-отделена е добре да бъде единствено спалнята – мястото за почивка и сън. 

Вече споменахме за офис пространството, каквото е необходимо да има в повечето домове, предвид ситуацията около коронавируса. Отново заради пандемията, все повече се налага тенденцията да се обособяват пространства за усамотение, медитация, спорт или практикуване на определено хоби. В случай че разполагате с пространство, можете да си направите цяла стая, която да служи за бягство от реалността. Обзавеждането ѝ до голяма степен зависи от това за какво ще бъде използвана, тук можете много да експериментирате. Ако ще бъде предимно за релакс, можете да почерпите вдъхновение от йога студията. 

Домът вече не е само стая, хол и кухня, домът може да бъде и офис, и развлекателен център, и какво ли още не!

И накрая нека обобщим тенденциите за 2021 г.:

  1. По-близо до природата.
  2. Използване на естествени материали.
  3. Удобство и комфорт на макс.
  4. Индивидуализъм, личен почерк.
  5. Минимализъм.
  6. Пространства за работа и отдих.
  7. Съчетание между старо и ново.
  8. Луксозен или ръчно изработен детайл.
  9. Заоблени форми.