Рафаел Надал се класира на четвъртфиналите в "Ролан Гарос" след трисетова победа над италианеца Яник Синер - 7:5, 6:3, 6:0. Испанецът, който е 13-кратен шампион в Париж, продължава да няма загубен сет в турнира втора поредна година.

Въпреки проблемите, които имаше в първия сет и отчасти във втората част, Надал игра много по-добре от Синер.

Срещата продължи два часа и 17 минути.

На четвъртфиналите Надал ще срещне Диего Шварцман, който надви Ян-Ленард Щруф (7:6, 6:4, 7:5). Мачът ще бъде повторение на полуфинала от 2020 г. Дотук испанецът има 10 победи в 11 мача с Шварцман. Това ще бъде 44-и четвъртфинал в кариерата на Надал в турнирите от Големия шлем.

Срещу Синер Надал направи седем двойни грешки и показа нисък процент на вкаран първи сервис (под 60%). Испанецът допусна и необичайно висок брой непредизвикани грешки - 30 при 31 уинъра. Голямата разлика дойде от 40-те грешки, които направи италианецът и само 11 печеливши удара.

Първият сет беше много оспорван с размяна на три пробива и аванс за Синер при 3:2. В десетия гейм Надал успя да пробие съперника си, за да изравни при 5:5, а после взе следващите два гейма, за да затвори сета със 7:5. Първата част продължи 61 минути, а в нея Надал допусна три двойни грешки.

Във вторият сет световният №3 поведе бързо с 4:0, но след това допусна срив в играта си, гарниран от четири двойни грешки. Синер намали до 3:4, но след това не успя да се възползва и Надал отново взе два поредни гейма.

След двата загубени сета тонусът в играта на Синер се загуби, а Надал започна да играе по-концентрирано. Това доведе до голяма разлика и сет на нула в полза на испанеца за едва 28 минути.

Дневник