По-добре късно, отколкото никога, нали така?

Е, дългоочакваният от футболна Европа миг дойде, макар и с едногодишно отлагане. Макар пандемиятa от COVID-19 да промени доста сериозно животите на всички по света в последната вече повече от година, земята няма да спре да се върти, а топката ще продължи да подскача по футболните игрища.

От петък (11 юни) по едни от най-добрите в света, докато под светлината на прожекторите се съревновават някои от най-впечатляващите футболисти и тимове. И по-конкретно - най-добрите 24 такива от Европа.

Евро 2020 започва през 2021 година и в продължение на месец, до 11 юли, навсякъде ще се говори предимно за това.

И така нека започнем! Футболът отива ли си у дома? Ще може ли Франция да покори и върха на Стария континент, след като изкачи този на света? Дойде ли моментът на белгийските "червени дяволи" да направят нещо значимо?

Фаворитите

Точно тези три тима са сочени и от анализатори, и от букмейкъри като основните фаворите за спечелване на турнира. Не задължително в този ред, но Англия, Франция и Белгия са на челните три места, когато заговорим за това кой точно се очаква да ликува след малко повече от месец на легендарния "Уембли".

Англичаните са един от домакините на турнира и продължават да чакат новия си голям момент. Досегашният такъв е отпреди над 50 години, когато "трите лъва" отново са домакин, но на световно първенство, което успяват да спечелят. На европейски футболни финали имат едно две достигания на полуфинал и едно трето място, като при последното им домакинство, през 1996 загубиха от Германия с дузпи в полуфиналите. Сега Гарет Саутгейт разполага с фантастични футболисти във всяка една линия - все пак говорим за Родината на футбола, където качеството никога не е било проблем. Джон Стоунс, Кайл Уокър, Джак Грийлиш, Джейдън Санчо, Мейсън Маунт, Фил Фоудън, Хари Кейн, Рахийм Стърлинг, Маркъс Рашфорд... Играчи на световно ниво навсякъде, а поне привидно единствената по-колеблива зона остава тази под рамката на вратата. Тимът на Саутгейт има всички предпоставки да се представи силно - фактор "домакинство" с три мача на собствена земя, както и група, в която е изявен фаворит, въпреки присъствието на подгласниците на Франция от Мондиал 2018 в лицето на Хърватия, както и на корави тимове като Шотландия и Чехия.

От Острова отправяме поглед към другата страна на Ла Манша, където Франция разполага с един от най-талантливите си отбори въобще. Няма две мнения относно това, а и освен всичко друго "петлите" спечелиха Мондиал 2018, а две години по-рано играха финал на Евро 2016. Говорим за нация, която от 1998 година насам има две световни и една европейска титла, един финал на световно и още един на европейско първенство. Дидие Дешан има Антоан Гризман, Килиан Мбапе и отново Карим Бензема, зад тях са Н'Голо Канте, Пол Погба, Рафаел Варан, Бенжамен Павар... Всъщност една от легендите на Англия посочва именно французите като бъдещ европейски шампион, но за това след малко.

Стигаме и до Белгия. Най-добрият отбор в света според ранглистата на международната федерация ФИФА. Отбор, преливащ от талант, но също така отбор, който в исторически план няма нито един голям трофей на международната сцена. Ако някога има момент за избухване от страна на "червените дяволи", то това несъмнено е сега, две години след третото място на Мондиал 2018. Големият проблем пред Роберто Мартинес е контузията на Кевин де Бройне, който често прави разликата, но пък все пак в състава са Ромелу Лукаку, Еден Азар, Торган Азар, Аксел Витцел, Яник Ферейра-Караско...

След този своеобразен Топ 3 се нареждат другите "обичайни заподозрени" - Германия, Испания, актуалните шампиони от Португалия, както и Италия и Нидерландия.

Всъщност "адзурите" на Роберто Манчини са сочени от мнозина като отбор, който може да обърка сметките на всички, след безупречното си представяне в квалификациите, завършили с 10 победи в 10 мача.

Какво е мнението на букмейкърите?

Англичани и французи са абсолютните фаворити според букмейкърските къщи. Ставките за триумф на тези две нации варират между 5.50 и 7.00, докато тези за белгийците започват 6.50 и достигат до малко над 8.00.

Испания, Германия, Португалия и Италия се простират от 8.00 до малко над 10.00, като масово очакванията са, че шампион ще стане някои от всички гореизброени тимове.

Защо някои смятат Европейското за по-интересно от Световното?

Отговорът е простичък.

Отборите от Стария континент доминират в ранглистата на ФИФА - европейски тимове са на шест от първите седем места в подреждането и на общо дсет от първите петнадесет.

Какво мислят специалистите?

Уейн Рууни, дългогодишният капитан на Англия и все още голмайстор №1 в историята на страната, не смята, че родината му ще стане европейски шампион. В неговите очи това ще стори Франция, при това с лекота.

    "Англия е сред четирите отбора, които изпъкват над всички останали. Другите такива са Португалия и Белгия, както и Франция. Именно Франция е моят ясен фаворит. Килиан Мбапе, Н'Голо Канте, Карим Бензема, Антоан Гризман, Пол Погба, Рафаел Варан, Юго Лорис - вижте качеството, с което разполагат. Опитът. Както и това, че са световни шампиони. Ако играят така, както могат, ще спечелят безпроблемно", смята Рууни и добавя, че французите са сплотени и изглеждат като истински отбор, защото вече са печелили заедно. По думите му там няма звезди, а всички са обединени около едно - колективния успех.

Жозе Моуриньо пък подготви специални анализи за всеки един от отборите, който бе публикуван в английския The Sun. Специалния признава, че ще гледа с интерес Италия, защото все пак стана треньор на Рома, но също така отделя Англия, Белгия и Франция от всички останали.

    "За Англия моментът е сега, защото за последно бе през 1966. На Евро 1996 не се случи заради дузпи, което е винаги непредвидим вариант. Но очакванията винаги са високи, както и сега. Трябва да дадат всичко от себе си. Ще следя Италия заради моите играчи от Рома и заради Роберто Манчини, който е изключително опитен треньор. Положението за Белгия също е "сега или никога". Много от играчите им са в идеална възраст. Могат да го направят", смята Моу.

    "Ако Франция не спечели, това ще бъде провал за тях. Когато имаш Килиан Мбапе по лявото крило, то тогава е много трудно да не печелиш. Не виждам слабости в техния състав. Ако трябва да избера един отбор, то определено бих казал Франция", добавя още португалецът.

    "Англия има шанс в този турнир. И казвам това напълно реалистично за първи път от може би 10 години насам. Бъдещето изглежда добре, а на това първенство ще бъдем доста конкурентоспособни, както и за години напред. Нервно ми е, когато правя прогнози. Англия ще излезе от групата, но после може да ни чака Франция, Германия или Португалия, а там нещата ще са 50:50. Вероятно масово минималното очакване е поне четвъртфинал. Но Франция категорично е фаворит №1 в този турнир", смята Гари Линекер, който в момента е един от най-уважаваните анализатори. 60-годишният бивш нападател има 80 мача и 48 гола за родината си, като е участвал на четири големи първенства за "трите лъва".

Хорхе Валдано, големият визионер на испанския футбол от последните две десетилетия (въпреки че е аржентинец), също има своето мнение: Италия и Франция са най-компактните отбори, а Испания ще изненада всички със своя тим - непознат, без големите имена от миналото и с огромен глад за успехи. Англия и Нидерландия вероятно ще сътворят най-зрелищните мачове на турнира, но това не означава, че имат шанс да стигнат до края.

 Факти за Европейското

11 града в 11 различни държави ще приемат мачовете от първенството на Европа. Това ще се случи от 11 юни до 11 юли. Досега не е имало Евро в повече от две държави.

Първоначално турнирът трябваше да се проведе през 2020 година и така да бъде отбелязана 60-годишнината от първото Европейско първенство, изиграно през 1960 година.

Това ще бъде първото Европейско, на което ще има ВАР.

Германия, Испания и Франция са спечелили 53% от всички Европейски първенства досега (8 от 15). Германия и Испания са единствените отбори, които имат по три титли.

Испания е единственият тим, който е защитавал титлата си (2008 и 2012 година).

Англия е отборът, който има най-много изиграни мачове без да достигне до финал - 31 двубоя.

Кристиано Роналдо има най-много мачове (21) и най-много голове (9, колкото има и Мишел Платини) на европейски първенства. Португалецът ще се превърне и европеецът с най-много мачове на големи първенства (към момента дели постижението с Бастиан Швайнщайгер - по 38 мача).

Дир.бг