Руският футболен съюз подаде жалба до УЕФА заради новия екип на Украйна за европейското първенство. В основата на напрежението е изобразяване на картата на страната върху фланелките, като към нея е включен и анексираният от Русия полуостров Крим.

"Обръщаме внимание на използването на политически мотиви върху фланелката на украинския национален отбор, което противоречи на основните принципи от регулациите на УЕФА за екипите", се казва в писмото а Руския футболен съюз.

На гърба на екипите има надпис "Слава на Украйна", който отново води до политически препратки. Той напомня за протестите срещу президента Виктор Янукович, обвинен по-късно в държавна измяна.

На фона на недоволството от Русия президентът на Украйна Владимир Зеленски публикува две снимки в "Инстаграм", на които държи фланелка на Украйна със своето име на гърба.

"Новата фланелка на украинския национален отбор по футбол не е като другите. Тя знае как да шокира. Носи важни символи, които обединяват украинския народ", написа Зеленски към поста.

УЕФА традиционно подчертава значението от разграничаване на политиката и футбола. В изявление пред AFP от УЕФА заявяват, че украинската фланелка е одобрена в съответствие с приложимите разпоредби. В допълниен президентът на Украинския футболен съюз Андрей Павелко изтъкна, че дизайнът е съгласуван с УЕФА много преди официалното представяне на екипа.

Дневник