Дългоочакваното представяне на кандидата за собственик на "Левски" Джоузеф Диксън се състоя, но в изненадваща обстановка и без част от желаните отговори. Англичанинът даде пресконференция на стадион "Георги Аспарухов", на която заяви планове за инвестиции за 250 млн. долара в "Левски" и в изграждане на търговски център, както и намерения за възраждане на футболния клуб.

Направи го обаче в отсъствието на мажоритарния собственик Наско Сираков, въпреки първоначалната заявка, че и двамата ще се срещнат с медиите, за да "внесат яснота относно преговорите за инвестиции в клуба".

Диксън изтъкна, че е представил необходимите потвърждения за възможността си да изпълни инвестицията, че той ще е крайният собственик, както и че осъществяването на сделката е само формалност и въпрос на време.

На много въпроси обаче той не успя да даде конкретни отговори. Не посочи кои са финансовите институции от САЩ, които подкрепят плановете му. Каза, че е разговарял с държавни институции в България, но не и с кои. Уклончиво отговори и на въпроси, свързани със задълженията на "Левски".

"Не представлявам никого. Имам много добри връзки с финансови институции, благодарение на предишни проекти. На тази основа моите партньори са готови да вложат значителни суми в България, а моето име ще е най-отгоре", каза Диксън.

Той призна, че разбира недоверието и притеснението сред хората, свързани с "Левски", но няколко пъти каза, че ще говори с действията си, а не с думи. Изтъкна и че никога не бяга от предизвикателствата.

"Всички инвестиции са обвързани с някакъв риск. Няма как. 250 милиона долара ще инвестираме - кой би казал, че няма риск. Ще имаме необходимост от гаранции от държавата и общината, за да задвижим нашите планове. Те ще бъдат необходими. 36 месеца е срокът на инвестицията. Инвестиции в инфраструктурата и клуба. В момента, в който получим разрешение, ще започнем да наливаме инвестиции в инфраструктурата. Доколкото разбрах, тук нещата стават по-бързо, отколкото на Запад. В момента, в който станем собственици, ще може да направим реалната оценка на финансовото състояние на клуба."

Очакванията за "Левски"

Пресконференцията започна с уточнението от страна на пресатшето на "Левски", че Сираков няма да присъства, "тъй като интересът към г-н Диксън е особено голям". "Това е по желание на г-н Диксън и е съгласувано с г-н Наско Сираков".


Англичанинът каза, че няма да плаща нищо на настоящия собственик Сираков, който при сделка би останал президент на клуба. "Той доказа през последните шест месеца, че единственият му интерес е "Левски". Всички средства ще бъдат вложени в клуба. Ще опитаме да постигнем споразумения с кредиторите за отлагане".

"Преговаряме от шест месеца. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано от американско дружество, което е моя собственост и се контролира от мен".

"Идеята е, че това е най-голямата спортна марка в България. Тъжната истина е, че за много отбори в Източна Европа и за някои в Западна, този модел не е устойчив. Идеята е да инвестираме значителни средства не само в нов стадион, а в търговски център. Причината за това е, че гледаме в тази инвестиция дългосрочно. Идеята е този клуб да започне да се издържа сам", каза Диксън.

Англичанинът представи себе си като неуспял футболист, но заяви, че впоследствие е спечелил доверието на американски финансови институции, благодарение на успешни проекти, които е осъществил в САЩ.

Той говори лаконично за връзки с приятели, които са помогнали за развитието му в бизнеса и за връзката с "Левски". Призна, че роля има и бившият национал и играч на "Славия" Благой Георгиев.

"Благо го познавам от доста време. Той ми представи страната ви. Обясни ми, че "Левски" е най-големият клуб в страната и има най-добрите запалянковци. Той е отдаден на страната и се грижи за имиджа и образа ѝ. Ще остане с важна роля за бъдещето на "Левски", посочи Диксън.
 

Стъпка по стъпка

Диксън получил уверение от адвокатите си, че сделката е близо до осъществяване. И каза, че щом това стане, ще може да се пристъпи към осигуряване на средства, които да дадат въздух на клуба преди новия сезон.

"Не казвам, че няма да инвестираме в селекцията, но трябва да се разбере, че всичко отнема време."

По думите му Станимир Стоилов е първи избор за треньор. "Имаме много кратък период за реакция. Надявам се максимално скоро да се получат нещата. Ще направим предложение, когато ние станем собственици, той да стане треньор. Знаем, че той е треньор, с който много футболисти желаят да работят. Ще му предложим нещо, което да го удовлетворява. Нямаме никакво време и се надяваме максимално скоро да се получат нещата".

Диксън изрази симпатии и към изпълнителния директор в оставка Павел Колев, когото ще опита да задържи.

Дневник