Година по-късно от предвиденото е време за началото на европейското първенство по футбол. Турнирът ще бъде открит с мач между Турция и Италия в Рим, като срещата е от 22 ч. и ще бъде излъчена по БНТ 1 и "Нова".

Церемонията по откриването започва в 21.35 ч. Сред участниците в програмата е италианският тенор Андреа Бочели, който ще изпълни арията на Джакомо Пучини Nessun Dorma на стадион "Олимпико".

Най-чаканото европейско

По програма турнирът трябваше да се проведе през лятото на 2020 г., но събитието беше отложено с година заради пандемията от коронавируса. Това е първото в историята паневропейско първенство, като с мачове из целия континент ще бъде отбелязана 60-ата годишнина от първия форум.

Надпреварата ще продължи до 11 юли, а срещите ще се играят в 11 държави. Градовете, които ще приемат двубои от турнира, са Лондон, Рим, Глазгоу, Севиля, Мюнхен, Амстердам, Копенхаген, Будапеща, Букурещ, Санкт Петербург и Баку.

Запалянковците се завръщат по трибуните, като позволената заетост на местата по стадионите е от 20% до 100%. Единствено Будапеща заяви намерение да проведе мачове пред пълни трибуни. Полуфиналите и финалът ще се играят на стадион "Уембли", който ще приеме най-много двубои (8) в турнира.


Фаворитите

В спора за титлата влизат 24 отбора. Тимовете са разделени в четири групи по шест. След изиграването на мачовете към осминафиналите ще продължат първите два отбора от всяка група и четирите отбора с най-добри показатели от шестте, завършили на третите места.

Според статистически модел, използващ изкуствен интелект, с най-голям шанс да спечели първенството е световният шампион Франция. От The Analyst пресмятат, че вероятността това да се случи е 20.5%.

Следват Белгия (15.7%), Испания (11.3%), Германия (9.8%), Португалия (9.6%) и Италия (7.6%). Въпреки че букмейкърите поставят Англия наравно с Франция като фаворит, шансът на "трите лъва" да вдигне трофея е оценен на 5.2%, като статистическият модел ги поставя зад Дания (5.4%).

От The Analyst обясняват, че това се дължи предимно на трудните съперници, които Англия вероятно ще срещне по пътя след групите. В исторически план отборът никога не е достигал до финал на европейско.

Дневник