Българският футболен съюз (БФС) промени собственото си решение за увеличаването на броя на отборите в Първа лига. След като в края на април беше обявено, че още от догодина в елита ще играят 16 отбора, сега беше съобщено, че и през следващия сезон отборите ще са 14. Връщането към варианта с 16 отбора остава за сезон 2022-2023.

Новият сезон ще започне на 23 юли.

Президентът на БФС Борислав Михайлов потвърди, че всички клубове са получили лиценз. Той уточни, че лицензите на "Левски" и "Черно море" са под условие и двата клуба ще са под месечен мониторинг.

Михайлов каза, че няма как отбори, които са изпаднали, да бъдат оставени в Първа лига, тъй като това не е морално и нарушава спортните принципи. Обсъждана е идеята за попълване на групата до 16 отбора с клубове от Втора лига, но е преценено, че това трябва да стане след година. През следващия сезон първите три в класирането във второто ниво ще влязат директно в елита.

БФС все още очаква от професионалната лига предложение къде ще се играе мачът за Суперкупата между "Лудогорец" и ЦСКА на 17 юли. Според Михайлов най-вероятно двубоят ще е на "Васил Левски".

"За футболния съюз и за всички в България е добре всички клубове да са окей финансово - особено за "Левски" и ЦСКА, които са с големи фенски маси. Всички клубове са взели лиценз, като "Левски" и "Черно море" под условие, ще бъдат на мониторинг всеки месец", каза Михайлов.

Дневник