Италианският национален отбор по футбол започна по мечтан начин Европейското първенство, чийто старт бе даден на "Стадио Олимпико" в Рим.

В мача на откриването "Скуадра Адзура" на Роберто Манчини разгроми Турция с 3:0 в Група "А" и за първи път в историята си вкара толкова голове в един мач от еврошампионатите. Италия избухна през второто полувреме, когато Мерих Демирал си отбеляза автогол, а след това Чиро Имобиле и Лоренцо Инсиние последователно бяха точни за крайния резултат.

Турция тръгва ужасяващо на този шампионат, въпреки че изигра прилично първо полувреме, в което ограничи опасностите пред вратата си до минимум. По-класният съперник обаче си каза думата с агресивен, атрактивен и най-вече успешен футбол през втората част.

Италия прави голяма крачка към преодоляването на групата, в която са още отборите на Швейцария и Уелс. Те ще мерят сили в съботния ден от 16 часа.

Като цяло мачът на откриването не разочарова и предложи три попадения, което рядко се случва. Очакваше се да е по-оспорван, но определено италианските тифози има защо да са доволни.

В първите минути на мача по нищо не личеше, че Турция играе на "Олимпико" и е аутсайдер в мача. Играчите в червено се чувстваха комфортно на терена и макар че стояха зад централната линия, лесно се справяха с предпазливите атаки на съперника. Първата по-опасна дойде в 18-ата минута, когато Лоренцо Инсиние направи двойно подаване и стреля фалцово, но покрай вратата. Малко след това Леонардо Бонучи опита оптимистично от дистанция, но бе далеч от целта.

В тези минути италианците на два пъти имаха яростни претенции за дузпа заради игра с ръка, но и в двата случая те не бяха основателни. В 22-ата минута бяха близо до откриване на резултата. След центриране от корнер Киелини бе оставен непокрит и със силен удар с глава предизвика класно спасяване на Югурчан Чакър.

В 33-ата минута Италия отново създаде значима опасност. Берарди центрира от аут линията и Чиро Имобиле стреля с глава, но топката мина до лявата греда на Чакър. В 43-ата минута нападателят на Лацио отново се пробва, но с твърде слаб удар по земя.

В самия край на полувремето Италия имаше първите основателни претенции за дузпа след удар в ръката на Челик. ВАР прегледа ситуацията и прецени, че разстоянието е твърде късо.

Италия стигна до своя момент в 53-ата минута. Доменико Берарди финтира и Умут Мераш, а след това центрира остро, при което последва автогол на Мерих Демирал, играч на Ювентус. Веднага след гола домакините се възползваха от разклащането при съперника и направиха няколко остри атаки, завършили с опасни, но неуспешни удари.

В 66-ата минута "Скуадрата" реши всичко в своя полза. Удар на Спинацола беше спасен от вратаря, но Чиро Имобиле направи лесна добавка и вкара за 2:0. Тази канодада от удари нямаше как да не донесе резултат.

В 80-ата минута класическият резултат бе оформен. Лош пас на вратаря Чакър доведе до контра на италианците, която завърши с прецизен шут на Лоренцо Инсиние за 3:0. Асистенцията бе на Имобиле.

Турците бяха пратили много хора в предни позиции, но те се затрудняваха да сътворят каквото и да е. Италия държеше топката и комфортно доигра мача в минутите до края. Смените на Манчини също бяха важни, тъй като донесоха нужната свежест. В последните секунди Бурак Йалмъз бе близо до попадение, но не успя.

Следващият мач на Италия е на 16 юни срещу Швейцария, а в същия ден Турция мери сили с Уелс в търсене на първите си точки.

Дир.бг