Със силна игра, ефективни действия и два гола преди почивката Белгия започна с победа участието си на европейското първенство. Съставът на Роберто Мартинес надви Русия с 3:0 в Санкт Петербург, като влоши настроението на 26 хиляди зрители по трибуните на стадион "Газпром арена".

Белгийският тим наказа много груби грешки от руските играчи, за да оглави класирането в група В. След първия кръг в групата Белгия и Финландия са с по три точки, а Дания и Русия нямат точки.

Ромелу Лукаку се разписа два пъти в руската врата - в деветата и 89-ата минута. Един гол добави Тома Мюние, който беше точен в 34-ата минута, а освен това даде и една асистенция.

Срещата беше белязана и от редица принудителни смени две още до почивката за Русия, както и две за белгийския състав, по една във всяко от полувремената. Липсата на лидера на белгийския състав Кевин Де Бройне също не се усети.

От началото Русия се опита да пресира белгийските играчи, но силният отбор на "червените дяволи" умело пренасяше играта в предни позиции, най-вече по фланговете. В деветата минута именно от там дойде центриране, което доведе до гол във вратата на Русия.

След подаване от Дрийс Мертенс топката стигна до Лукаку, а той вкара с левия крак.

В ситуацията централния нападател беше в засада, но тъй като топката се отклони от Семьонов, направил опит да я изчисти, реферите прецениха, че Лукаку не влияе, както гласят и последните изменения на правилника.
 

По-добрата игра на Белгия продължи и в 34-ата минута Мюние вкара след нова груба грешка на руската отбрана. Бранителите и вратарят Антон Шунин не се ориентара, за да избият топката далеч, а с изстрел от около 10 метра Мюние се разписа.

През втората част Русия опита да започне по-агресивно, но белгийските играчи бързо успяха да пресекат тези действия. Русия си остана с едва един точен удар, а след 60-ата минута и Белгия вече не нападаше толкова агресивно.

До края на срещата остана време и за още един гол на Лукаку. Той падна в 89-ата минута след хубава асистенция на Мюние. По този начин централният нападател на Белгия стана и първият футболисти на европейското първенство, отбелязал повече от един гол.

Дневник