С мач между Англия и Хърватия се открива битката в група D на европейското първенство по футбол. Двата тима се изправят един срещу друг на стадион "Уембли" в дербито от групата още в първия кръг. Срещата е днес от 16 часа и ще бъде предаван по БНТ1 и БНТ3.

Двубоят е гвоздеят в третия ден от турнира и ще бъде повторение на полуфиналния мач на световното първенство в Русия през 2018 г. Тогава хърватският тим се наложи след продължения.

Освен срещу неприятния спомен от срещата в Москва, английските футболисти ще се борят и срещу традицията. В историята Англия никога не е печелила първата си среща на европейско първенство като има пет равенства и четири поражения.

Хърватия е на другия полюс, като в пет участие няма загуба в първия си двубой на европейски финали.

По отношение на формата Англия има шест поредни победи, като получи само един гол във въпросните двубои, а хърватите имат едва два успеха в девет мача.

"Без съмнение Англия има предимство, защото играе вкъщи пред своите фенове. Нашият отбор обаче е достатъчно качествен", каза преди срещата треньорът на Хърватия Златко Далич.

По-късно през деня дебют на европейски първенства ще направи и съставът на Северна Македония, който от 19 часа излиза срещу Австрия. Двата тима ще се срещнат на "Арена национал" в Букурещ, а прякото предаване е по Диема и Диема Спорт 2.

Австрийският тим ще опита да вземе първа победа в третото си участие на европейски финали, като дотук е с две равенства и четири загуби. Срещу себе си австрийците имат мотивиран съперник, който през март шокира Германия.

Треньорът на македонския състав Игор Ангеловски постави цел пред тима класиране на осминафиналите.

Последната среща за деня е отново от група С - Нидерландия срещу Украйна. "Лалетата" приемат украинците на "Йохан Кройф арена" в Амстердам в 22 часа в пряко предаване по БНТ1 и БНТ3.

Срещата ще отбележи завръщането на Нидерландия на европейски финали, след като отборът пропусна турнира през 2016 г. Съставът на Франк Де Бур вкарва по над два гола в седем поредни мача, като има само една загуба за този период.

Съперникът Украйна впечатли в квалификациите, въпреки че често допуска и много голове във вратата си. Украинският тим предизвика и скандал преди началото на европейското заради екипите, които представи, довели до политическо напрежение с Русия.

Дневник