Англия победи Хърватия с 1:0 в дербито от група D на Евро 2020 и започна успешно участието си на финалите. Пред своите фенове на "Уембли" играчите на Гарет Саутгейт успяха да пречупят финалиста от световното първенство.

Единственият гол вкара Рахим Стърлинг, който беше точен в 57-ата минута.

Англия постигна 16-а победа у дома в последните си 17 двубоя, а единственото поражение на тима е от октомври 2020 г. в Лигата на нациите. Освен това за първи път "Трите лъва" успяха да спечелят първата си среща на европейски финали, като дотук бяха с пет равенства и четири поражения.

С победата английските футболисти успяха да се реваншират за загубата от Хърватия в полуфинала на световното през 2018 г.

Наставникът на английския тим Саугейт изненада, като сред титулярите заложи на Киърън Трипиър на поста ляв бранител, въпреки че на пейката имаше двама играчи на тази позиция. Хари Кейн поведе атаката със Стърлинг, Фил Фоудън и Мейсън Маунт. Хърватският тим беше с всичките си звезди, водени от Лука Модрич.

Първите минути предложиха битка и по-добро начало на домакините. Още в шестата минута Фоудън удари греда след изстрел с левия крак.

След това Хърватия отговори с няколко добри атаки, но без да застраши сериозно Джордан Пикфорд.

През второто полувреме Англия успя рано да стигне до гол, който падна след груба грешка на хърватите. Калвин Филипс получи пространство в средата на терена и намери влизащия на скорост Стърлинг, който веднага стреля. Въпреки малък рикошет топката влетя в мрежата на Доминик Ливакович.


Въпреки че изоставаше в резултата, Хърватия трудно поемаше инициативата и повече изчакваше моментите си. Срещу себе си обаче хърватите срещнаха добре организиран отбор, който оставяше малко пространства.

Вместо това гостите залагаха повече на статични положения, но така и не успяха да застрашат сериозно Пикфорд. Веднъж Ребич стреля, но топката мина встрани от вратата.

Дебют за Англия направи 17-годишният Джуд Белингам, който стана най-младият футболист за "Трите лъва" на европейски финали.

В следващия си мач Англия среща Шотландия на "Уембли" на 18 юни (петък), а Хърватия е домакин на Чехия в Глазгоу.

Дневник