Новак Джокович покори "Ролан Гарос" и спечели своята 19-а титла от Големия шлем в емоционален финал срещу Стефанос Циципас. Световният №1, който в полуфиналите детронира Рафаел Надал от трона, направи впечатляващ обрат и триумфира с 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Двубоят продължи 4 часа и 11 минути.

Титлата е втора в Париж за Джокович след тази през 2016 г. Сърбинът става първият тенисист в историята на Оупън ерата, който печели поне по два пъти всеки един от Шлемовете. В кариерата си Джокович има девет титли от Australian Open, пет от "Уимбълдън" и три на US Open.

Сърбинът вече е само на една титла зад рекордьорите в Големия шлем Надал и Роджър Федерер (по 20). Освен това той продължава да се представя впечатляващо през 2021 г., след като през февруари триумфира на Australian Open.

Световният №1 беше изправен пред опасността да загуби за пет пъти на финал в Париж, след като рано изостана с 0:2. В крайна сметка той съумя да се събере, повиши нивото на играта си и пречупи своя съперник. Това се превърна и в първи обрат за Джокович от 0:2 до 3:2 във финал от Шлема.

Срещата на корт "Филип Шатрие" беше повторение на полуфиналният сблъсък между Джокович и Циципас от 2020 г., когато сърбинът отново се наложи в петсетов мач. За Циципас загубата е едва втора в последните му шест петсетови двубоя.

Циципас направи много силен турнир, но не успя да спечели първия финал в Шлема, до който стигна.

Първият сет се движеше гейм за гейм до 5:5. След това Джокович проби и поведе, но Циципас отговори мигновено, за да се стигне до тайбрек. В него гръцкият тенисист поведе с 4:0, но след това допусна срив, като първият сетбол беше за Джокович при 6:5.

В крайна сметка Циципас взе следващите три точки и с 8:6 в тайбрека затвори първата част след 72 минути.

Драмата от първия сет се отрази на Джокович, който беше пробит още в началото на втората част. Авансът, който Циципас взе се оказа ключов и той пропсто не допускаше грешки. Петият в света проби още веднъж, а след това затвърди направеното, за да спечели втория сет с 6:2.


Във втория сет Циципас реализира девет уинъра и допусна само две грешки, което се оказа ключово срещу десетте непредизвикани грешки на Джокович.

Третата част започна с размяна на геймове, а ключов се оказа четвъртият. Той продължи повече от 11 минути, а Джокович се нуждаеше от пет точки за пробив, за да вземе подаването на съперника си, като в крайна сметка успя, повеждайки с 3:1.

Пробивът се оказа достатъчен, за да може сърбинът да вземе сета с 6:3.

Той стабилизира много играта си и намали грешките, а въпреки че Циципас реализира 17 уинъра, той допусна и 11 непредизвикани грешки.


За капак след третия сет гръцкият тенисист поиска и намеса от физиотерапевта заради проблем в кръста. Това се отрази на движението му в началото на четвъртия сет, в който Джокович поведе комфортно с 4:0. Циципас все само два гейма, ефективността в играта му се изгуби и така мачът влезе в решителен пети сет.

Петият сет започна с дълъг сервис гейм, който Джокович успя да измъкне. Веднага след това сърбинът проби съперника си, а после и го затвърди, за да поведе с 3:1.

Циципас успя да се задържи и издържа в ключов седми гейм, в който трябваше да спасява две точки за пробив. Веднага след това Джокович спечели подаването си без проблем, за да поведе с 5:3. Циципас не се пречупи в следващия гейм въпреки някои грешки, които допусна и взе подаването си.

Дневник