"Добре съм".

Такова кратко съобщение е написал Кристиан Ериксен в WhatsApp група на клуба си "Интер" (Милано), съобщи изпълнителният директор на италинския шампион Джузепе Марота пред "РАИ спорт".

Халфът колабира в 43-ата минута на мача Дания - Финландия (0:1) на Евро 2020. Двубоят бе прекъснат, а след около 90 минути подновен, като Ериксен бе закаран в болница. Стана ясно, че той е върнат в съзнание още на терена. И че от клиниката в Копенхаген е имал видеоразговор със съотборниците си, като ги е приканил да доиграят срещата.

Лекарят на националния отбор на "динамита" Мартин Боесен заяви, цитиран от Би Би Си, че Ериксен е получил сърдечен арест.

    "Той си беше отишъл, каза медикът. - Реанимирахме сърцето му. Колко близо бяхме до това да го загубим? Не знам, но го върнахме още от първия опит с дефибрилатора, което е доста бързо. От изследванията дотук всичко изглежда добре. Но все още нямаме обяснение какво се е случило."

По-рано Боесен обясни, че Ериксен е бил в безсъзнание, когато е притичал при него на терена:

    "Той дишаше и имаше пулс, но това бързо се промени и ние прибегнахме до дефибрилатор. Бързо дойде помощ от екипа за спешни ситуации и заедно с тях направихме това, което трябваше да направим - да върнем Кристиан към живота."

Датската футболна федерация разпространи съобщение днес, в което казва, че тази сутрин шефове на организацията са разговаряли с аса и че той изпраща поздрави на съекипниците си.

    "Състоянието му е стабилно, той остава в болница за изследвания", се казва още в информацията, като в края се благодари феновете, играчите, кралските семейства на Дания и Англия, международни организации, клубове и т.н.

Федерацията насърчава хората да пращат своите пожелания, картички и подаръци за Ериксен на нейните адреси. И обещава, че ще направи необходимото да достигнат до Кристиан и неговото семейство.

Селекционерът Каспер Хюлманд пък не сдържа сълзите си на пресконференцията. В такива моменти човек си дава сметка за наистина важните неща в живота, горд съм от реакцията на моите футболисти, успя да каже той.

    "Футболистите в нашия клуб са много близки и започнаха да контактуват помежду си веднага, след случилото се на мача, коментира пък Джузепе Марота пред "РАИ". - Но не искахме да проявяваме нетактичност и от уважение просто решихме да чакаме от момента, в който стана ясно, че Кристиан е в съзнание. Само преди десет минути той изпрати съобщение в нашия затворен чат. Това говори колко силна е връзката между играчите ни."

Запитан за здравословното състояние на Ериксен в последните седмици, Пепе Марота отговори:

    "Той няма COVID и не е бил ваксиниран. В този момент Ериксен е в ръцете на лекарите в Дания и ние разчитаме на информация от тяхна страна, но мога да ви уверя, че нашият медицински щаб е в контакт с тях от самото начало."

Ромелу Лукаку, съотборник на Ериксен в "Интер", посвети головете си срещу Русия на Кристиан. След двубоя в Санкт Петербург той заяви, че е плакал преди срещата, научавайки за станалото. Лукаку добави, че двамата са станали много близки, откакто са се събрали в Милано. И че таранът прекарва повече време с датчанина, отколкото със семейството си.

Голмайсторът завърши с това, че му е било доста трудно да излезе на терена, но го е направил в чест на своя приятел.

Според английски медии в тежко състояние са били и национали на "Трите лъва" - особено Хари Кейн, който години наред делеше една съблекалня с Ериксен в "Тотнъм".

ClubZ