С високо темпо, футбол на бързи обороти и много положения - така премина срещата между Нидерландия и Украйна от група С на европейското първенство. Пред своята публика на "Йохан Кройф арена" в Амстердам "лалетата" стигнаха до успеха с 3:2 в истинско зрелище.

Двубоят беше един от най-интересните от началото на турнира с доста ситуации пред вратарите. Двата тима извършиха само 13 нарушения, а съдията Феликс Брих показа един жълт картон.

Срещата беляза и завръщането на Нидерландия на големи първенства, като отборът пропусна Евро 2016 и световното първенство две години по-късно.

Джорджиньо Вайналдум и Ваут Вегхорст се разписаха за домакините в рамките на седем минути между 52-ата и 59-ата, давайки аванс от два гола. Украйна отговори със силен финален щум и за четири минути изравни, когато Андрий Ярмоленко и Роман Яремчук вкараха в 75-ата и 79-ата минута.

Късен гол на Дензъл Дъмфрис все пак донесе успеха на "лалетата".

Мачът започна във вихрено темпо с бърза атака за Украйна, последвана от контра на нидерландците и удар на Мемфис Депай.

Първият добър шанс се откри за домакините, но Дензъл Дъмфрис не успя да се разпише. До края на първата част вратарят на Украйна Георги Бушчан се отчете с няколко отлични спасявания, а гостите поискаха и дузпа.

Втората част започна силно за Нидерландия и след лошо изчистване от Бушчан и недобра реакция на защитата в синьо Вайналдум вкара с мощен шут с левия крак.

Само седем минути след него се разписа и таранът Вегхорст, който беше непокрит от украинската защита.

Въпреки че наглед Украйна нямаше толкова положения и не знаеше как да притисне съперника си, отборът на Андрий Шевченко, успя да изравни.

Четвърт час преди края отбраната в оранжево подцени една ситуация, остави празно пространство на Ярмоленко и капитанът на украинците стреля със силния си ляв крак. Топката описа хубава парабола и не остави никакви шансове на вратаря Стекеленбург.

Само четири минути по-късно след центриране от фаул се разписа и централният нападател Яремчук.

До края на двубоя Нидерландия успя да натисне отново и стигна до трети гол, с който пак поведе. Нейтън Аке центрира, а Дъмфрис изпревари Александър Зинченко, за да се разпише с глава.

Дневник