Фаворитът в група Е Испания допусна грешка в първия си мач на европейското първенство, завършвайки 0:0 с Швеция. Пред своите фенове на стадион "Картуха" в Севиля "Фурия роха" срещна отлично организиран съперник и не успя да пробие съпротивата му.

В герой за шведския състав се превърна вратарят Робин Олсен, който направи редица важни спасявания. Той предотврати чисти голове с намесите си и неутрализира добрата игра на испанците.

След първите мачове в групата Словакия оглавява таблицата с три точки, след като надви Полша. На 19 юни (събота) Испания приема Полша, а Швеция се изправя срещу Словакия в Санкт Петербург.

Срещата в Севиля беше десетият мач на това европейско първенство и стана първата, в която не пада нито един гол.

Първата част премина изцяло под диктовката на испанския състав. Притежанието на топката за "Фурия роха" доближаваше 80%, като футболистите на Луис Енрике създадоха много положения и обградиха вратата на шведите, но стражът Робин Олсен се справи блестящо.

Опитният вратар спаси удар на Дани Олмо в 16-ата минута, след което два шанса се откриха пред Коке, но той не уцели вратата.

В 38-ата минута Алваро Мората се справи с двама бранители в жълто и стреля в далечния ъгъл, но ударът му премина край целта.


Най-добрият шанс за Швеция се откри в 41-ата минута. Александър Исак се справи с Аймерик Лапорт в наказателното поле и отправи удар, а в опита си да изчисти Маркос Йоренте прати топката в страничния стълб.

В последната минута на първата част Олсен направи ново спасяване срещу Олмо.

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени драстично, но Испания вече не успяваше да създава чисти положени. Играчите на Луис Енрике не намираха начин да пречупят шведите, а след 70-ата минута започнаха да разчитат само на центрирания, които не създаваха трудности за отбраната на скандинавците.

Швеция имаше само един удар след паузата, но той беше неточен.

В последната минута Испания най-накрая стигна до чисто положение, когато резервата Жерар Морено засече центриране и стреля с глава. Вратарят на шведите Олсен обаче отново се прояви и спаси с крак.

Дневник