"Лудогорец" ще се изправи срещу "Шахтьор" (Солигорск) в първия предварителен кръг на Шампионската лига. Българският първенец ще бъде домакин в първата среща, отреди тегленият жребий в централата на УЕФА в Нион.

Първият предварителен кръг стартира на 6 и 7 юли, а реваншите са на 13 и 14.

За втора поредна година "Лудогорец" ще играе с тим от Беларус в европейските турнири. През сезон 2020-21 в плейофния кръг в Лига Европа съставът от Разград победи "Динамо" (Брест) с 2:0 като гост.

Българският първенец се размина с албанския "Теута", "Нефтчи" (Баку) и "Макаби" (Хайфа).

Съперникът на "Лудогорец" е двукратен шампион на Беларус. "Шахтьор" изпревари със само една точка БАТЕ (Борисов) в крайното класиране и по този начин беларуският шампионат отбеляза втора поредна година, в която доскорошният хегемон не успя да спечели титлата.

При евентуално отпадане още тук "Лудогорец" ще продължи във втория кръг на новия турнир - Лигата на конференциите. При отпадане във втори кръг на Шампионска лига българският състав ще отиде в третия кръг на Лига Европа, а ако загуби и там, ще играе плейоф за влизане в групите на Лига на конференциите.

Ако стигне до трети кръг на Шампионската лига и отпадне в него "Лудогорец" отива в плейофите на Лига Европа, а при отпадане от тях - в групите на Лига на конференциите.

"Лудогорец" ще научи евентуалния си съперник за втория предварителен кръг от турнира в сряда, когато ще се тегли нов жребий. Тогава и другите български представители в турнирите ЦСКА, "Локомотив" (Пловдив) и "Арда" ще научат съперниците си.

Дневник