Световният шампион Франция започна с победа участието си на Евро 2020, след като надви Германия с 1:0 в най-чакания мач от началото на груповата фаза. Пред 14 хиляди зрители на "Алианц арена" в Мюнхен, "петлите" съкрушиха Бундестима с автогол на Матс Хумелс.

Опитният бранител прати топката в собствената си мрежа в 20-ата минута.

Срещата беше лишена от зрелище, а публиката видя само два точни удара общо от двата тима. Два гола на Франция бяха отменени заради засади, а веднъж и претенции за дузпа подминати. Освен това тимът на Дидие Дешан удари и греда. Световните шампиони отправиха само четири удара за 90 минути, но действаха ефективно и не дадоха много шансове на съперника си.

Германия имаше контрол над топката, но не и чисти голови положения пред Юго Лорис.

Френският тим затвърди тенденцията да играе успешно срещу германците, като записа осми пореден мач без да загуби. За последно Германия надделя над "Петлите" на световното първенство през 2014 г.

Освен това Франция записа осми пореден мач без загуба, докато за Бундестима това се оказа първи случай, в който съставът губи откриващия си мач на европейски финали.

Германският състав започна със самочувствие и от първата минута се настани в половината на Франция. Домакините разчитаха много на десния си фланг, както и опитите търсят Серж Гнабри на скорост зад бранителите в синьо. Това така и не доведе до чисто положение, с изключение на два изстрела на Тони Кроос от фаул - единият срещна стената, а другият излезе в аут.

След началните 10 минути, в които рядко минаваха централната линия, французите намериха ритъма си и се пренесоха в предни позиции. Те бързо поставиха Нойер и защитата пред него под напрежение, когато Пол Погба стреля с глава след корнер, но прати топката над вратата.

В 17-ата минута Нойер трябваше да се намесва ключово и направи спасяване срещу Килиан Мбапе.

Само три минути след тази ситуация Нойер нямаше шанс да се намеси и Франция откри.

Погба се справи с двама играчи на Германия, топката стигна до левия фланг, където Ернандес я центрира остро. В опита си да изчисти Матс Хумелс не успя да реагира и си отбеляза автогол.

Това се превърна и в третият автогол от началото на турнира след тези на Мерих Демирал в мача Италия - Турция и на Войчех Швезни в Словакия - Полша. По този начин Евро 2020 изравни рекорда за най-много автоголове за едва 12 мача, поставен на предишните европейски финали през 2016 г.

До края на първата част Германия така и не успя да отправи точен удар. Постепенно Франция спечели средата на терена, нагоди се към продължителното владеене на топката от германците и не остави толкова празни пространства.

Най-добрият шанс за Бундестима се откри пред Илкай Гюндоган, но неговият шут мина встрани.

На почивката Йоахим Льов не направи промени, а Германия продължи по същия начин. Играчите в бяло държаха топката, разчитаха на постепенни нападения, а французите се прибраха пред вратата си и заложиха на контраатаки.

Именно една от тях можеше да реши всичко в двубоя. В 52-ата минута Адриен Рабио излезе на добра позиция, но ударът му срещна страничния стълб.

Само две минути по-късно Германия можеше да изравни, когато изстрел на Гнабри рикошира в бранител в синьо и излезе в корнер.

Постепенно германският тим опита да бъде по-агресивен, но това водеше до отваряне на пространства в собствената му половина. Франция изпращаше повече топки към Мбапе, който да се възползва, но няколко пъти липсваше последното подаване.

В 67-ата минута звездата на Франция вкара хубав гол с удар в далечния ъгъл, но той беше отменен заради засада, потвърдена от системата за видеоповторения.

Мбапе имаше още един шанс, когато в 78-ата минута надбяга Хумелс и се устреми към наказателното поле. Бранителят на Германия го настигна и направи шпагат, за да играе с топката, но и закачи нападателя. Все пак реферът Карлос Дел Серо прецени, че дузпа няма.

Пет минути преди края на двубоя още един гол на Франция беше отменен, отново заради засада. Мбапе намери Бензема на два метра от вратата, но при първоначалния пас от Погба имаше засада на младия нападател.

В следващия кръг Франция гостува на Унгария в Будапеща, докато Германия приема в Мюнхен лидера в групата Португалия.

Дневник