С гол от дузпа Швеция пречупи Словакия и излезе пред съперника си в група Е на европейското първенство по футбол. Скандинавците стигнаха заслужено до успеха с 1:0, тъй като атакуваха повече и създадоха по-добри възможности.

Емил Форсберг вкара единственото попадение в 77-ата минута, което донесе първа победа за шведите в турнира. Отборът на Яне Андерсон временно излезе начело с четири точки, а една по-малко има Словакия. В другия мач от групата Испания среща Полша в събота.

За разлика от старта на турнира, когато Швеция предимно се защитаваше срещу Испания, сега тимът опитваше да налага темпото и да изнася играта в предни позиция.

През първата част и двата отбора действаха търпеливо, като се стигна до само един точен удар, отправен от Себастиан Ларсон в началото. Ситуацията се промени през второто полувреме и шведите упражняваха натиск.

В центъра на вниманието беше Александър Исак. 21-годишният нападател впечатли с индивидуален пробив, но ударът му беше спасен от вратаря на Словакия Мартин Дубравка.

Смените на селекционера Андерсон дадоха резултат, като ключова роля за победата имаше резервата Робин Куайсон. Той беше фаулиран от Дубравка в наказателното поле, а Форсберг отбеляза отсъдената дузпа.

Дневник