Последният ден от втория кръг на груповата фаза на европейското първенство по футбол предлага мачове с участието на много от фаворитите за спечелване на трофея. Гвоздеят в програмата е срещата между Португалия и Германия, която започва в 19 ч. и ще бъде излъчена по БНТ 1.

След загубата на старта от Франция (0:1) нова грешка би увеличила напрежението върху германците. Бундестимът ще има трудна задача да спре атакуващата мощ на Португалия. В първия си мач от турнира европейският шампион надви с 3:0 Унгария, но успехът дойде трудно и с голове в края.

"Португалия не притежава единствено Кристиано Роналдо в атака, но и четирима или петима други играчи с изключителни способности. Те са в състояние сами да решават големи мачове като този. Те умеят да се адаптират и са силни технически. Толкова е трудно да ги държите на страна, защото е сложно да им отнемете топката", каза селекционерът на Германия Йоахим Льов.

Той посочи, че отборът му е бил прекалено предпазлив в защита срещу Франция и трябва да е готов да предприеме повече риск в последната третина, ако иска да постигне добър резултат срещу Португалия.

В предишните пет мача между двата отбора бяха вкарани 17 гола. Звездата на Португалия Кристиано Роналдо, който вече има 11 попадения на европейски първенства, никога не се е разписвал срещу Германия. В четири мача той е отправил общо 23 удара към вратата на съперника.

По-рано от 16 ч. Франция има възможност да направи голяма крачка към класиране за елиминациите. Световният шампион е абсолютен фаворит срещу Унгария.

Програмата за деня ще закрият Испания и Полша в 22 ч. Двата отбора влизат в мача след незадоволителни резултати на старта. Испания не успя да намери начин да пробие защитата на Швеция (0:0) и се породи широко обсъждане около това, дали Алваро Мората е точният човек за нападението на тима заради липсата на острота в действията.

Поляците разчитат главно на Роберт Левандовски, който остана незабележим при загубата от Словакия (1:2).

Дневник