Много интензивни 40 дни, които могат да определят посоката на развитие за следващата част от сезона - това предстои за отборите във Формула 1. В рамките на само седем уикенда пилотите ще имат пет състезания, като навлизат в най-натоварения период от годината.

Началото е този уикенд с Гран при на Франция, след което предстоят два старта в Австрия (27 юни и 4 юли), Великобритания (18 юли) и Унгария (1 август).

Всичко това идва при разлика от едва четири точки между претендентите за титлата Макс Верстапен (105 т.) и Люис Хамилтън (101). Дотук пилотът на "Ред бул" спечели две състезания и три пъти беше втори, докато световният шампион триумфира в три надпревари.

Накъде ще се наклонят везните

Още този уикенд се очаква оспорвано състезание на пистата "Пол Рикар" във Франция, в което няма изразен фаворите. Надпреварата ще премине при много високи температури, което предразполага и към проблеми с гумите за състезателните екипи.

От 2018 г., когато Франция се завърна в календара на Формула 1, "Мерцедес" има предимство на това трасе, но в петъчните свободни тренировки Макс Верстапен беше най-бърз.

"Това състезание е много важно, защото ще се проведе при високи температури. Пазенето на гумите е важно, но и "Мерцедес" не могат да си позволят да губят много точки. Трябва да имаме предвид, че след това има два старта в Австрия, където се очаква "Ред бул" да доминират", каза бившият технически директор във Формула 1 и настоящ експерт Гари Андерсън.

След стартовете на "Ред бул ринг" предстои такъв и на "Силвърстоун", а на 1 август е надпреварата в Унгария. Единствено трасето в Будапеща е по-бавно и в него е възможно да има обрати с намеса на други тимове в битката за победата.

"Много е възможно да видим размяна на победи между Верстапен и Хамилтън, което да не промени драстично ситуацията помежду им. Не мисля, че преди лятната пауза ще има голяма разлика в точките", каза още Андерсън.

Дневник