Редица футболни клубове под строй публикуваха писма до президента Румен Радев и служебния министър на финансите Асен Василев в подкрепа на собствениците на букмейкърската компания "Ефбет". Причината е включването на собствениците Цветомир и Боян Найденови в "черния списък" санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски".

Това се случи заради съдружието им в миналото с Васил Божков.

Ден, след като шампионът "Лудогорец" изпрати писмо до финансовия министър, това направи и още един елитен тим "ЦСКА 1948". "Ефбет" е основен спонсор на червените, а макар и на документи да е само член, Цветомир Найденов на практика ръководи клуба.

"Следва да Ви уверим на първо място, че горепосочените лица в последните години са най-сериозният инвеститор в българския спорт и една от основните колони, без които той не би съществувал по същия начин. Тяхното финансиране към над 80 спортни организации и клубове дава стабилна основа за професионална работа и развитие на българските таланти", пише "ЦСКА 1948" към финансовия министър.

От "ЦСКА 1948" изтъкват също, че "именно благодарение на сигналите и свидетелствата на фамилия Найденови се стигна до разследването срещу бившия собственик на "Еврофутбол" Васил Божков.

По-късно писма бяха изпратени от "Хебър", "Нефтохимик", "Пирин" (Разлог), "Монтана" и "Спартак" (Варна).

"Ефбет" е спонсор на шест от клубовете в елита, а подпомага и почти всички състави във второто ниво на българския футбол.

Масовата кампания напомня на тази от миналото лято, когато футболни клубове и спортни организации се обявиха против проекта за промени в Закона за хазарта, внесен от Валери Симеонов.

Дневник