Макс Верстапен ще потегли пръв в състезанието за Гран при на Франция, седми кръг за сезона във Формула 1. Пилотът на "Ред бул" направи най-бързата обиколка в квалификацията на пистата "Пол Рикар", записвайки тур за 1:29.990 мин.

Полпозишънът е пети в кариерата на Верстапен и втори за 2021 г. след този в Гран при на Бахрейн. Пилотът от Нидерландия записа три победи дотук през сезона.

Лидерът в шампионата беше единственият, който слезе под границата от 1:30 минути.

"Прекрасна квалификация за нас на трасе, където по принцип сме имали трудности в предишни години. Трябва да довършим започнатата работа утре. Искам да спечелим тези 25 точки, които загубихме в Баку", каза Верстапен след квалификацията.

На първа редица до него ще потегли големият му съперник за титлата Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион изостана с близо три десети, като нямаше отговор на темпото на Верстапен в рамките на една обиколка.

Въпреки това и двамата пилоти на "Мерцедес" разделиха тези на "Ред бул", след като Валтери Ботас се нареди трети, а Серхио Перес едва четвърти.

В топ 10 в квалификацията влязоха още Карлос Сайнц, Пиер Гасли, Шарл Льоклер, Ландо Норис, Фернандо Алонсо и Даниел Рикардо.

Състезанието за Гран при на Франция е в неделя от 16 часа.

Дневник