В истинско зрелище с шест гола и атрактивен футбол се превърна двубоят от група F на европейското първенство между Германия и Португалия. Бундестимът надви актуалния европейски първенец с 4:2 и поправи грешката, която допусна на старта.

Двубоят беше белязан от красиви изпълнения и обрат. Кристиано Роналдо изведе Португалия напред 15-ата минута, но до края на първата част съотборниците му Рубен Диаш и Рафаел Герейро вкараха в собствената си врата. В началото на втората част Германия вкара още два бързи гола чрез Кай Хаверц и Робин Госенс, а крайният резултат оформи Диого Жота в 67-ата минута.

Изключително силен мач за Германия направиха фланговеите играчи Госенс и Йошуа Кимих, които се отчетоха с по две асистенции.

Двубоят продължи тенденцията Португалия да играе много трудно срещу германския национален тим. Освен това актуалният европейски шампион стана първият състав, който си вкарва два автогола в един мач на европейско или световно първенство.

Резултатът завърза още повече битката в групата преди последните срещи, които са на 23 юни (четвъртък). Франция е начело в група F с 4 точки, следван от Германия и Португалия с по 3, а Унгария има 1. В последните мачове германците приемат Унгария, докато Португалия и Франция се срещат в Будапеща.

Наставникът на Бундестима Йоахим Льов не направи нито една промяна в титулярния състав и заложи на същите 11, които загубиха от Франция. Португалският тим също беше без промени след изразителния успех над Унгария на старта.

Срещата започна зрелищно и още в шестата минута германците откриха. Попадението на Робин Госенс обаче беше отменено заради засада в началото на атаката.

Доброто начало на германците принуди европейският шампион да се отбранява по-дълбоко. Португалците обаче срещаха проблеми по фланговете, където основно Серж Гнабри създаваше положения за Бундестима.

Въпреки това в 15-ата минута Португалия откри резултата. Попадението отбеляза Кристиано Роналдо, който впечатли, първо избивайки топката след корнер пред вратата на своя тим, а 14 секунди по-късно завърши след подаване на Диого Жота.

Това се оказа и първият гол на Роналдо срещу националния тим на Германия.

Капитанът на Португалия увеличи сметката си на европейски финали на 12 гола, а освен това записа и друго знаменито постижение. Той се изравни с Мирослав Клозе, като двамата имат общо 19 попадения сумарно на европейски и световни първенства. С един повече от Герд Мюлер.

Силните минути за Португалия продължиха с още няколко добри атаки и пропуск на Жота.

В края на първата част обаче Германия се активизира и в рамките само на четири минути стигна до обрат. Футболистите на Льов реализираха две попадения, но и двата пъти играч на Португалия вкара в собствената си мрежа.

Първо в 35-ата минута Рубен Диаш опита да изчисти центриране на Госенс пред погледа на Хаверц, но вместо това прати топката зад вратаря си Руй Патрисио.

Само четири минути по-късно ситуацията се повтори след груба грешка на португалците. Рафаел Герейро сбърка при изнасянето, а след това си вкара автогол след центриране на Йошуа Кимих.

До края на първата част преднината на Германия можеше да бъде и по-изразителна, но в края Патрисио спаси изстрел на Серж Гнабри.

След паузата Германия продължи да играе добре, а Португалия потърси някои промени. Те не дадоха резултат, защото в 51-ата минута германците увеличиха аванса си.

Нова мълниеносна атака отляво завърши с гол - Госен намери Кай Хаверц, а той изпревари бранителите в червено и реализира в мрежата.

Най-добрият на терена Госенс също успя да се разпише малко след това. Левият халф-бек вкара час след началото на срещата, засичайки с глава центриране на Кимих.

Зрелището продължи с гол и на Португалия, дело на Диого Жота в 67-ата минута. След пряк свободен удар Роналдо отклони топката, а Жота се разписа на празна врата. Португалия можеше да се надява и на нещо повече, но Ренато Санчес удари греда след мощен изстрел.

Дневник