Макс Верстапен с "Ред бул" спечели състезанието за Гран при на Франция, седми кръг за сезона във Формула 1. Въпреки проблемите, които имаше в надпреварата и грешка, допусната още в първата обиколка, пилотът от Нидерландия успя да надхитри световния шампион Люис Хамилтън.

Верстапен го изпревари в предпоследната обиколка, отнемайки му победата. Хамилтън завърши втори, а трети на подиума се качи вторият пилот на "биковете" Серхио Перес. Най-бързата обиколка в надпреварата също беше притежание на Верстапен.

Успехът стана възможен след отлична стратегия на "Ред бул", като отборът реши да заложи на две спирания в бокса срещу едно за "Мерцедес".

Успехът е трети за Верстапен от началото на сезона, с който той увеличава аванса си пред Хамилтън на 12 точки.

В кариерата си Верстапен вече има 13 победи.

"Допуснах грешка още в началото, изпуснах задницата, опитах да коригирам, но колата продължи да се пързаля. За щастие това не се отрази и успяхме да реагираме. На първото спиране всичко се получи перфектно, но сметнахме, че правилното решение е да заложим на два пита", каза победителят.

Въпреки че стартира от първа позиция Верстапен два пъти се озова зад Хамилтън в състезанието. Още в първата обиколка той направи грешка, изпускайки един от завоите. Световният шампион го изпревари и поведе, като Верстапен остана между двата болида на "Мерцедес",

При спиранията в бокса "Ред бул" реагираха на опит за пресичаща стратегия от Валтери Ботас, а след смяната на гуми от Хамилтън, влязъл последен, Верстапен се озова на първата позиция.

Лидерът в шампионата не успя да отвори голяма разлика с този комплект гуми "хард" и заложи на стратегия с две спирания в бокса. Въпреки че излезе трети на пистата Верстапен беше с по-високо темпо от болидите на "Мерцедес", останали с едно спиране. Осем обиколки преди края той изпревари Ботас, а в предпоследния тур застигна и Хамилтън, като го атакува успешно на правата "Мистрал".

Зад Верстапен, Хамилтън, Перес и Ботас в топ 10 на "Пол Рикар" завършиха още Ландо Норис и Даниел Рикардо с "Макларън", Пиер Гасли с "Алфа Таури", Фернандо Алонсо с "Макларън" и двамата пилоти на "Астън Мартин" Себастиан Фетел и Ланс Строл.

В следващите два уикенда (27 юни и 4 юли) колоната се насочва за два поредни старта на домашната писта на "Ред бул" в Австрия.

Дневник