Единствено хора, които са ваксинирани срещу коронавируса, ще могат да присъстват на мачовете от световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Това съобщиха властите в страната в съвместно изявление със Световната футболна федерация (ФИФА).

Въпреки забавените темпове в Катар страната е на път да сключи сделка за доставка на 1 милион дози от ваксината.

Катар ще бъде домакин на първото световно първенство в Близкия изток. То ще се проведе през ноември 2022 г.

Премиерът на Катар шейх Халид бин Халифа бин Абдулазиз ал Тани обяви пред медиите, че страната ще въведе строги мерки, за да може световното първенство да се проведе успешно.

"Водим преговори с една компания за доставка на един милион дози от ваксината, които да бъдат налични за хората, които ще дойдат в страната ни за турнира. Нашето желание е футболните мачове да се играят пред пълни стадиони и да няма ограничения", коментира министър председателят.

През декември 2021 г. Катар ще бъде домакин на Арабската купа. Според властите турнирът ще бъде използван като проверка на мерките за световното първенство.

По думите на премиера Ал Тани голяма част от стадионите за световното вече са завършени. "Лусаил", който трябва да приеме финала на турнира, е готов на 90%.

Дневник