Двама мача с голям залог предлага програмата на европейското първенство в днешния ден. Отборите от група D излизат за последния трети кръг от тази фаза, като ще се реши кой ще излезе пръв от нея и кой ще завърши трети.

От 22 часа на "Уембли" Чехия и Англия излизат в директен спор за първата позиция, а по същото време в Глазгоу е мачът Хърватия - Шотландия.

С по 4 точки Чехия и Англия оглавяват групата, а равенство на "Уембли" ще гарантира на чехите първата позиция заради по-добрата голова разлика, която те имат спрямо "Трите лъва". Първата позиция в тази група обаче не носи на всяка цена предимство, тъй като победителят ще играе в осминафиналите с втория от група F (Франция, Германия, Португалия, Унгария).

Срещата се чака с голям интерес и заради дуела между Патрик Шик, отбелязал и трите гола дотук за Чехия, и звездата на Англия Хари Кейн. Дотук капитанът на "Трите лъва" не се представя впечатляващо, но селекционерът Гарет Саутгейт запазва доверие в него.

"Кейн е най-важният ни играч и ще започне от първата минута. Когато най-много се нуждаем от него той ще вкара", каза Саутгейт преди срещата. Според треньора няма нужда от паника в английския лагер въпреки равенството с Шотландия в предишния двубой.

В другата среща залогът между Хърватия и Шотландия е не по-малък. Двата тима имат само по една точка, а евентуален успех вероятно ще изпрати победителя на осминафиналите. При равенство и двата тима отпадат още на тази фаза.

Това би било голям провал за хърватите само три години след финала, който играха на световното първенство.

Преди срещата Шотландия имаше и проблеми, след като халфът Били Гилмор даде положителен резултат за коронавирус и отпада от сметките.

Дневник