С победа в последния си мач и помощ от тима на Белгия, Дания успя да се класира за осминафиналите на европейското първенство. Пред близо 30 хиляди зрители на стадион "Паркен" в Копенхаген датчаните разгромиха Русия с 4:1, хващайки последния влак за елиминациите в турнира.

Това се случи благодарение успех на Белгия срещу Финландия с 2:0 по същото време.

Белгийците вече си бяха осигурили класирането за осминафиналите, но спечелиха и третата си среща. В крайното класиране на група В Дания, Финландия и Русия завършват с равни точки - по 3. Датчаните обаче са с най-добра голова разлика (5:4), който е първият показател, имащ значение. Финландия е с голова разлика 1:3, докато Русия - 2:7.

Финландия ще чака изхода от останалите групи, за да разбере дали ще попадне в елиминациите. Към момента в завършилите три групи Швейцария е с 4 точки и г.р. 4:5, а Украйна подобно на финландците има три точки и голова разлика 4:5.

В осминафиналите датчаните ще срещнат Уелс на 26 юни в Амстердам, а Белгия ще играе в Севиля срещу тим, завършил трети в група А, D, E или F.

На "Паркен" Дания игра много по-добре, показа ефективност в атака и заслужено стигна до успеха. Микел Дамсгард откри с красиво изпълнение в 38-ата минута, Юсуф Поулсен удвои в 59-ата, а Русия намали с точен изстрел от дузпа на Артьом Дзюба.

В края на мача Дания направи решителен удар с два бързи гола в рамките на три минути. Андреас Кристенсен и Йоаким Меле се разписаха в 79-ата и 82-ата минута.

В Санкт Петербург Белгия спечели след автогол на вратаря на Финландия Лукаш Храдецки и попадение на Ромелу Лукаку.

Дневник