Световната здравна организация (СЗО) обяви, че ще обсъди с организаторите на олимпийските игри в Токио мерките срещу коронавируса, които ще бъдат въведени за събитието. Това идва само ден след като властите в Япония дадоха зелена светлина за присъствие на публика, но при ограничения.

Майк Райън, който е ръководител на спешната програма на СЗО, отбелязва, че Япония се справя добре с четвъртата вълна на коронавируса и процентът на заразени намалява. Според него сравнено с други държави, които приемат големи спортни събития, Япония има отлична готовност.

На игрите в Токио ще могат да присъстват зрители до 50% от капацитета на съоръженията, ако това не надхвърля 10 хиляди души.

Решението на организаторите доведе и до негативни реакции на някои медицински експерти. Според тях провеждане на олимпиадата без публика ще бъде най-малко рисков вариант.

"Това, което ни радва най-много, е, че честотата на заболяванията намалява постоянно. Наясно сме с решението на организаторите и сме в контакт с МОК и японските власти, за да обсъдим следващите мерки", коментира Райън.

"Броят на заразени на един милион е много по-нисък от други страни, което позволява на Япония да допуска зрители", добавя той.

Зрители от чужбина няма да може да присъстват на игрите, които стартират на 23 юли.

Също така СЗО продължава да проучва процедурите за управление на риска. Сред тях са "мерки от диагностика до скрийнинг, до наблюдение, физичеса дистанция, проветряване на помещенията и много други въпроси", каза още Райън.

Дневник