Добрите идеи в световен план трябва да се приложат в България, "вкарвайки ги в нашата народопсихология" - това каза кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов на среща с клубове в София. На стадион "Българска армия" рекордьорът по голове за националния тим разговаря с представители на клубове от региона, представяйки им своите планове.

"Благодаря на тези, които са тук, както и на тези, които ги няма. Предполагам, че са им звъняли да ги плашат и да не идват, въпреки че недоумявам с какво могат да те плашат. Пак ви казвам, ако ви дават някакви неща, не ги подписвайки, покажете ни ги", каза Бербатов.

Според него най-големият проблем на играта в България е детско-юношеският футбол.

"Най-големият проблем е детско-юношеския футбол. Нещата, които сме ги говорили ги има. Не сме ги измислили. Искаме да ги вкараме в нашата народопсихология, защото ги има. Трябва да сложим тая идея в нашите условия", каза Бербатов, посочвайки Белгия като пример, който трябва да се следва.

Бившият нападател на "Манчестър юнайтед" добави, че трябва да има обща методология от БФС, която клубовете да прилагат.

Някои от присъстващите обявиха, че са нужни промени в нормативните документи и начина на управление. По този въпрос Бербатов още веднъж предложи Професионалната футболна лига (ПФЛ) да администрира първенството.

Той говори и за евентуален Изпълнителен комитет на БФС. Според Бербатов в него трябва да има по-малко футболни хора. "Ето, това бихме били аз, Марто (Мартин Петров) и Стилиян (Петров). Малко нескромно звучи, но последните големи футболисти. От това разбираме, това сме правили цял живот, това обичаме", каза още Бербатов.

Дневник