Четири мача, които ще решат съдбата на осем свободни позиции за осминафиналите на европейското първенство - това предлага програмата за последния кръг от груповата фаза. Тази вечер ще се изиграят последните двубои в групи Е и F.

Дотук участие на осминафиналите си осигуриха осем тима, завършили на първите две места в останалите групи: Италия, Белгия, Нидерландия, Англия, Уелс, Австрия, Дания и Хърватия.

От 19 часа са мачовете в група Е - Словакия среща Испания, а Швеция играе с Полша. От 22 часа са двубоите в групата на смъртта - F, която отново привлича голямо внимание. В най-интересния мач за вечерта Франция се среща с Португалия на "Пушкаш арена" в Будапеща, а Германия приема Унгария в Мюнхен.

С четири точки французите са лидер в групата и равенство им гарантира участие в осминафиналите. Отборът на Дидие Дешан може да си гарантира първата позиция при победа или дори равен, стига Германия да не спечели срещу Унгария. Португалия се нуждае от успех или в краен случай равенство, ако германския тим загуби по същото време.

Залогът в с срещите е голям, тъй като победителят ще си осигури по-лесен съперник на осминафиналите. Отборът, който завърши на върха в групата ще играе с третия от А или С. Вторият от "групата на смъртта" пък среща Англия.

"Излизаме със същата настройка, както в предишните мачове. Не искам негативни емоции, а знаем също, че нашият мач може да повлияе на другите отбори в групата", коментира Дидие Дешан, който не пожела да разкрива дали ще направи промени по състава си.

В другата среща Германия е считан за фаворит, но треньорът Йоахим Льов контрира. "На голямо първенство никога не можеш да си спокоен, лесни мачове няма. Срещу Унгария ще бъде трудно, защото те няма да се отворят. Победихме Португалия, но показахме и слабости", каза Льов.

Дневник