Организаторите на олимпийските игри в Токио обявиха, че няма да продават алкохол на съоръженията, където ще се проведе най-голямото спортно събитие. Игрите започват след месец (23 юли) след едногодишно отлагане заради пандемията от коронавируса.

По-рано през седмицата се появи информация, че продажбата на алкохол ще бъде позволена, но организационният комитет побърза да я опровергае на брифинг.

"След консултация с експерти и техните съвети решихме, че няма да се продава алкохол на зрителите на съоръженията. Това се прави като превенция за разпространението на инфекции", коментира президентът на организационния комитет Сейко Хашимото.

Решението е обсъдено с пивоварната Asahi, която е един от спонсорите на олимпийските игри. "Те подкрепиха нашето решение и проявиха разбиране."

Продажбата на алкохол ще бъде ограничена и в Токио, тъй като според експерти консумацията му провокира по-близки контакти между хората, силно говорене и изпълване на баровете, където вирусът се разпространява по-бързо.

Хашимото също така защити решението на организаторите да допускат публика на състезанията. В понеделник Токио реши да допуска до 10 хиляди зрители на съоръженията.

Дневник