След драматични мачове и две равенства Франция, Германия и Португалия стигнаха до осминафиналите на европейското първенство.

Германия премина през огромно изпитание, като с гол в 84-ата минута успя да завърши 2:2 с Унгария в Мюнхен. При същия резултат приключиха Франция и Португалия.

Световните шампиони завършиха начело в групата с пет точки, следвани от германците с четири. Настоящият първенец на Европа Португалия е трети също с четири точки и продължава в надпреварата.

Погледите вече са насочени към мача между Англия и Германия на "Уембли" на 29 юни. Два дни преди това ще има предизвикателство за шампиона Португалия, който ще срещне играещия силно отбор на Белгия. Французите ще спорят с Швейцария.

Унгария не само се държа достойно в групата, но беше на няколко минути от преодоляването ѝ. Отборът поведе в десетата минута след добро нападение. След центриране от дясно Адам Салай плонжира и с глава прати топката във вратата на Мануел Нойер.

Германците имаха по-голямо владение и постоянно опитваха да притеснят съперника. С много добрата си организация унгарците не позволяваха големи опасности пред вратата си.

Картината остана същата и през второто полувреме. Усилията на германците дадоха резултат в 66-ата минута. След центриране вратарят Петер Гулачи сгреши, Матс Хумелс игра с топката, а след това Кай Хаверц я прати във вратата.

Радостта на домакините продължи секунди. Още след изпълнението на центъра Унгария направи атака, Андраш Шефер беше изведен в добро положение и отново даде преднина на отбора си.

Вторият гол за унгарците допълнително притисна германците, които продължаваха да атакуват. В 84-ата минута Леон Горецка вкара много ценен гол след силен удар централно пред вратата.

В другия мач след три отсъдени и вкарани дузпи се стигна до 2:2. По два пъти вкараха Кристиано Роналдо и Карим Бензема. Роналдо вече има 109 гола за Португалия, като изравни рекорда на иранеца Али Даи за най-много попадения за националния отбор.

Нападателят даде преднина на иберийците в 31-ата минута след точно изпълнен наказателен удар. В добавеното време на първата част беше отсъдена дузпа и за Франция за нарушение срещу Килиан Мбапе, която португалците бурно оспорваха.

Карим Бензема изравни. В началото на втората част нападателят на "Реал" (Мадрид) отбеляза за втори път, като прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Руи Патрисио. В 60-ата минута Португалия получи нова дузпа, а Роналдо се възползва и изравни.

Дневник